Την πηγή της ραδιενεργής ουσίας, που ανιχνεύθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, φέρεται να βρήκε το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN).

Οι Γάλλοι επιστήμονες βλέπουν πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ρουθήνιο 106 προέρχεται από ατύχημα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής στη Ρωσία είτε στο Καζακστάν και ότι σε καμία περίπτωση εν πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και τα 300 τεραμπεκερέλ προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, αν και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του ρουθηνίου στον ουρανό της Ευρώπης δεν είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων.

Οι Γάλλοι επιστήμονες οριοθέτησαν την περιοχή στην οποία μπορεί να συνέβη το πυρηνικό ατύχημα μελετώντας όλα τα δεδομένα του καιρού εκείνης της περιόδου που έγινε η ανίχνευση του ρουθηνίου 106 στον ουρανό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού Ινστιτούτου, οι Ρώσοι δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος, ενώ οι αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.