Προορισμός της Εβδομάδας: Ανώγεια Ρεθύμνου – Το χωριό με την ζωντανή κρητική παράδοση

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από τα πιο γνωστά χωριά της Κρήτης είναι τα Ανώγεια Ρεθύμνου. Βρίσκονται στις πλαγιές του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 700 μ. Διαθέτουν πλούσια κρητική παράδοση, ενώ η μουσική και η λαϊκή τέχνη μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.

Στο ξακουστό χωριό της Κρήτης κάτοικοι κυκλοφορούν ακόμη με την παραδοσιακή ενδυμασία της Κρήτης, ενώ ήχοι από κρητική λύρα γεμίζουν τις γειτονιές. Σημείο αναφοράς αποτελούν τα καφενεία του χωριού, όπου ντόπιοι και επισκέπτες κάνουν μία στάση για να πιούν ρακή και να δοκιμάσουν τοπικά κρητικά εδέσματα.

anogeia1.jpg

Είναι επίσης γνωστά ως Αξικανώγεια εξαιτίας της δημιουργίας από κατοίκους του χωριού Αξός ή Μεγάλα Ανώγεια. Η κωμόπολη των Ανωγείων αποτελείται από τους οικισμούς Άη Γιάννης, Άη Γιώργης, Περαχώρι, Μετόχι και Κομπί. Στο δήμο Ανωγείων υπάγεται επίσης και το χωριό Σίσαρχα.

Τα Ανώγεια θεωρούνται το επίκεντρο του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Από την περιοχή κατάγονται ο Νίκος Ξυλούρης, ένας από τους πιο σπουδαίους τραγουδιστές, τα αδέλφια του, ο διάσημος οργανοπαίχτης λυράρης και ερμηνευτής, Αντώνης (Ψαραντώνης) και Γιάννης Ξυλούρης, ο τραγουδιστής και λυράρης. Βασίλης Σκουλάς, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Μανώλης Πασπαράκης, o Γιώργης Καλομοίρης (Γιωργαντός) κ. α. Σπουδαίος εκπρόσωπος των Ανωγείων είναι ο Γιώργος Δραμουντάνης, ο οποίος εκτός από την αισθαντικότητα των τραγουδιών του έχει διασώσει πλήθος από μοιρολόγια και ιστορίες του τόπου.

anogeua.jpg

psilo.jpg

Το χωριό καταστράφηκε τρεις φορές, δύο από τους Τούρκους, το 1822 και το 1867, και μία από τους Γερμανούς, οι οποίοι το έκαψαν και σφαγίασαν τους κατοίκους που είχαν απομείνει εκεί.

Τα αξιοθέατα της περιοχής:

Στη νότια έξοδο του χωριού, στο Περαχώρι, επισκεφτείτε το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Νίκος Ξυλούρης αλλά και το μουσείο με τα ξυλόγλυπτα του Αλκιβιάδη Σκουλά.

Nikos.jpg

xylouris2.jpg

Αξιοθέατα στην περιοχή των Ανωγείων είναι το Ιδαίον Άνδρον όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας, το σπήλαιο Σφεντόνη  και η Ζώμινθος, όπου έχει ανασκαφεί το μινωικό συγκρότημα.

andron.jpg

Στο οροπέδιο της Νίδας βρίσκονται διάσπαρτα τα μιτάτα, πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα και τυροκομεία που θα σας εντυπωσιάσουν με τη σοφή τους κατασκευή.

Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου, η Κοίμηση της Θεοτόκου και ο Άγιος Ιωάννης με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

naosagiouioanni.jpg

Κάντε μία στάση στο άγαλμα του Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλά, που θυσιάστηκε στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866 και είναι ο πυρπολητής της μονής σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Παπαιώαννου και πολλούς άλλους μελετητές.

Τέλος, κάντε την βόλτα σας στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου με τα πολύ όμορφα καφενεδάκια, το μεγάλο πλάτανο και τα πολύχρωμα λουλούδια στις γλάστρες.

mnimeio.jpg

anogeiapalia.jpg

Προσέγγιση:

Ακτοπλοϊκώς: Το Ρέθυμνο εξυπηρετείται ακτοπλοϊκώς μέσω του λιμανιού των Χανίων, της Σούδας. Υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, με τα περισσότερα οχηματαγωγά πλοία να προσεγγίζουν το λιμάνι μετά από 8-9 ώρες ταξίδι, ενώ υπάρχουν και ταχύπλοα πλοία που κάνουν το ταξίδι σε 6-7 ώρες. Από το λιμάνι της Σούδας υπάρχουν λεωφορεία που αναχωρούν για το Ρέθυμνο (53 χλμ. απόσταση).

Αεροπορικώς: Ο νομός Ρεθύμνου δεν διαθέτει δικό του αεροδρόμιο και εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο των Χανίων (72 χλμ. από το Ρέθυμνο), του Ηρακλείου (84 χλμ. από το Ρέθυμνο) και της Σητείας (209 χλμ. από το Ρέθυμνο). Από εκεί υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο Ρέθυμνο με λεωφορεία ή ταξί.

Οδικώς: Το Ρέθυμνο απέχει 64 χλμ. από τα Χανιά, 140 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και 81 χλμ. από το Ηράκλειο. Αν βρίσκεστε στο Ρέθυμνο, απέχετε 52 χλμ. από τα Ανώγεια, 55 χλμ. από την Αγία Γαλήνη, 21 χλμ. από την Αργυρούπολη, 22 χλμ. από τον Πάνορμο, 39 χλμ. από τον Πλακιά και 6 χλμ. από τον Πλατανιά.

Ταυτότητα προορισμού:

Διοικητική υπαγωγή: Δήμος Ανωγείων

Πληθυσμός: 2. 319 (2011)

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.