Τα παλιά δημοτικά σφαγεία μετατρέπονται σε χώρο πολιτισμού

|
THESTIVAL TEAM

Σε τροχιά ολοκλήρωσης μπαίνει το έργο που αφορά στις «Εργασίες συντήρησης διατηρητέου κτιρίου…

πρώην Δημοτικών Σφαγείων και επανάχρησή του ως Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων» καθώς ο 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (ΑΠΕ) για τη συνέχισή του εγκρίθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1.708.681,51 ευρώ ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2012, κατόπιν υπογραφής σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της αναδόχου κοινοπραξίας (ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – VALCON Ε.Ε.). Είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ-ΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013.

Οι εργασίες του έργου συνεχίζονται κανονικά, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου, αφού είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση συντήρησης του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου από κοινοτικούς πόρους, τόνισε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, διευκρινίζοντας ότι με τις προτεινόμενες διαφοροποιήσεις, διατηρείται το γενικό περίγραμμα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου ενώ δεν θίγεται η πληρότητα και λειτουργικότητά του. Επιπλέον ανέφερε ότι έτσι επιτυγχάνονται δύο στόχοι:

Αφενός να διασωθεί, ένα οίκημα χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας των βιομηχανικών κτιρίων της πόλης των αρχών του 20ου αιώνα, και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα καλαίσθητο Πολιτιστικό Κέντρο στην υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

Τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία βρίσκονται σε οικόπεδο με έκταση 8994.25 μ2, στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις τους αποτελούνται από το κυρίως Διατηρητέο κτίριο, η ανέγερση του τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα κτίριο προσθήκης, βοηθητικών χρήσεων, εφαπτόμενο σ’ αυτό στην δυτική πλευρά, το οποίο είχε κατασκευαστεί τμηματικά, και από ένα νεότερο κτίριο στην βορειοδυτική γωνία του οικοπέδου εμβαδού 720,00 τμ.

Τα Δημοτικά Σφαγεία ξεκίνησαν να λειτουργούν αμέσως μετά την κατασκευή τους, αδιαλείπτως μέχρι τον σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 όπου το κυρίως κτίριο των σφαγείων που έχει ήδη φθαρεί αρκετά από την επιβαρυμένη του χρήση, υφίσταται αρκετά σοβαρές ζημιές και αναλαμβάνει η ΥΑΣΒΕ να τις αποκαταστήσει. Εκπονείται μελέτη αποκατάστασης και διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των σφαγείων μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές τον Ιούνιο του 1980.

Μετά την αποκατάσταση των ζημιών τα σφαγεία αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 1988 οπότε κρίνεται ασύμφορη πλέον η λειτουργία τους και σταματά οριστικά.

Το 1990 η 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων υποβάλλει φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και εισηγείται τον χαρακτηρισμό του κτιρίου των Δημοτικών Σφαγείων «ως έργου τέχνης και ιστορικού μνημείου».

Το 1994 με την Υπουργική απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/923/24791/8/4/94, ΦΕΚ 446/τβ/14/6/94 χαρακτηρίζεται «ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτίριο των Δημοτικών Σφαγείων Θεσσαλονίκης με τον περιβάλλοντα χώρο τους, διότι αποτελεί αξιολογότατο δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, μοναδική μαρτυρία για την συγκεκριμένη μορφή παραγωγικής δραστηριότητας στην πρόσφατη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης».

 

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.