Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών πραγματοποιήσει συναυλία στο πλαίσιο εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τίτλο: ‘’Νέοι Αρχιμουσικοί και Σολίστ ερμηνεύουν έργα νέων Ελλήνων Συνθετών ΙΙ’’. Το εκπαιδευτικό εγχείρημα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και έχει ως στόχο την ανάδειξη ταλαντούχων μουσικών της νέας γενιάς, συνθέτες, αρχιμουσικούς και φέτος και σολίστ, καθώς και την απόκτηση εμπειριών μουσικής πράξης. Η ΣΟΔΘ προσφέρει επίσης την Α’ παγκόσμια εκτέλεση έργων των νέων ανερχόμενων Ελλήνων συνθετών, ενώ το Τμήμα Μουσικών Σπουδών εκτός από τον δανεισμό κάποιων κρουστών οργάνων, παρέχει ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της συναυλίας στους συμμετέχοντες. Η θεματική των έργων πέρυσι ήταν η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Φέτος τα έργα αντλούν τη θεματική τους από την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία είναι η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το εργαστήριο βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 με καθημερινές δοκιμές και με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών στην αίθουσα δοκιμών της ΣΟΔΘ. Η αρχική φάση του ήταν πρόσκληση ενδιαφέροντος σύνθεσης έργου για ορχήστρα και έργου για μαρίμπα και ορχήστρα με ελεύθερη θεματική, καθώς και σύμπραξης αρχιμουσικού και σολίστ. Μετά από επιλογή έργων με ανώνυμη ταχυδρομική αποστολή και αιτήσεων αρχιμουσικών και σολίστ από ειδική επιτροπή, θα παρουσιαστούν στο πρώτο μέρος της συναυλίας δύο συνθέσεις για μαρίμπα και ορχήστρα με ελεύθερη θεματική και στο δεύτερο μέρος τέσσερα έργα για ορχήστρα, που είναι συνδεδεμένα θεματικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και αναδεικνύουν πτυχές της ζωής τους σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Την συναυλία θα εισάγει μία σπάνια σύμπραξη. Η ΣΟΔΘ συμπράττει με την ομάδα κρουστών «ΚΡΟΥΣΤΩΔΟΙ» του τμήματος Μουσικοθεραπείας του Κέντρου ΑμεΑ «Ο Σωτήρ» με υπεύθυνο τον μουσικοθεραπευτή και υποψήφιο διδάκτορα στη Μουσικοθεραπεία, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ., Απόστολο Λάσχο. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Ντόρα Ψαλτοπούλου, Μουσικο-ψυχοθεραπεύτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια στο αντικείμενο «Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή», στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.. Ιδιαίτερη συμβολή με τη σύνθεση έργων για τη σύμπραξη αυτή, αποτελεί η συμμετοχή του συνθέτη, διδάκτορος μουσικής σύνθεσης του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, Μιχάλη Κεφάλα.

Το ειδικώς ανεγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο ‘’Ο Σωτήρ’’ συστάθηκε από γονείς και κηδεμόνες και προσφέρει ειδική εκπαίδευση, περίθαλψη, διανομή και σίτιση σε περίπου 300 άτομα, τα περισσότερα άπορης ή χαμηλότατης εισοδηματικής τάξης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει δωρεάν για αυτήν την εκπαιδευτική δράση την Αίθουσα Τελετών.

Πρόγραμμα:

Α’ Μέρος

Σύμπραξη με ομάδα ατόμων με αναπηρία Υπεύθυνος μουσικοθεραπευτής : Απόστολος Λάσχος

Γιάννης Κάστιας (στίχοι/μουσική): «Ο χωρισμός όταν πονάει»

Γιάννης Κάστιας, τραγούδι

Απόστολος Λάσχος: «Μουσική της Συνύπαρξης», ενορχήστρωση: Μιχάλης Κεφάλας

Σύμπραξη ΣΟΔΘ με Ομάδα Κρουστών ‘’ΚΡΟΥΣΤΩΔΟΙ’’

Διεύθυνση ορχήστρας: Αικατερίνη Σαμπάκου

Μιχάλης Κεφάλας: «Τρείς Ελληνικοί Χοροί»

Γιάννης Κυλαντωνίδης, τραγούδι

Σύμπραξη ΣΟΔΘ με Ομάδα Κρουστών ‘’ΚΡΟΥΣΤΩΔΟΙ’’

Διεύθυνση ορχήστρας: Ευδοξία Γρηγοριάδου

Samuel Smith/James Naper: ‘’Writing’s On The Wall”, μουσικό θέμα από την ταινία Spectre – James Bond 007, ενορχήστρωση: Δημοσθένης Φωτιάδης

Γιάννης Κυλαντωνίδης, τραγούδι

Διεύθυνση ορχήστρας: Έρη Κουρμπαλή

Συνθέσεις για μαρίμπα και ορχήστρα

Κωνσταντίνος Χαλιάσας

“Les Damoiselles d’ Avignon” για Μαρίμπα και Ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας: Ευδοξία Γρηγοριάδου

Σολίστ: Σπύρος Τζαφέστας

Θεόδωρος Γκουγκουσούδης

“Dialogues II” για Μαρίμπα και μικρή Ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας: Έρη Κουρμπαλή

Σολίστ: Φάνης Γκιολές

Β’ Μέρος

Συνθέσεις για ορχήστρα με θέμα τα άτομα με αναπηρία

Στέλλα Ζιοπούλου

“Σκιές της Λύτρωσης” για ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας: Ευδοξία Γρηγοριάδου

Άγγελος Χρηστάκης

“Το Άστρο της Ελπίδας” για ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας: Αικατερίνη Σαμπάκου

Ευρυπίδης Μπέκος

“Fidem” για ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας: Αικατερίνη Σαμπάκου

Μιράν Τσαλικιάν

“Exceptional People” για ορχήστρα

Διεύθυνση ορχήστρας: Έρη Κουρμπαλή

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ομάδα Κρουστών ‘’ΚΡΟΥΣΤΩΔΟΙ’’

Από τον Οκτώβριο του 2015, στο Κέντρο ΑμεΑ «Ο ΣΩΤΗΡ», έχει συσταθεί η ομάδα κρουστών «ΚΡΟΥΣΤΩΔΟΙ», του τμήματος μουσικοθεραπείας, η οποία αποτελείται από 20 άτομα με αναπηρίες όπως αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down και κινητικά προβλήματα. Ο ρυθμός αποτελεί το μέσο για ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, σκέψεων, πρωτοβουλιών, τη σύνθεση ρυθμικών έργων, με σκοπό τη συνύπαρξη των ατόμων με αναπηρίες, τη δημιουργία, την έκφραση, τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία. Παράλληλα, πραγματοποιούνται παρουσιάσεις σε πολιτιστικές-κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια, φεστιβάλ, συναυλίες κ.λπ. Επιπλέον, μέλη της ομάδας έχουν προχωρήσει στη συγγραφή στίχων και τη δημιουργία των δικών τους τραγουδιών ως έκφραση των βαθύτερων συναισθημάτων τους. Η παρουσίαση των τραγουδιών πραγματοποιείται από τα ίδια τα παιδιά. Δεν είναι ο στόχος το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά η χρήση της μουσικής για μη μουσικούς στόχους.

Οι εμφανίσεις της ομάδας κρουστών αποτελούν έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας. Η Κοινωνική Μουσικοθεραπεία ενθαρρύνει την ενεργό μουσική συμμετοχή και την κοινωνική ένταξη, την ισότιμη πρόσβαση στα ίδια μέσα και πόρους, προς όφελος της υγείας και της ευημερίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, θέτονται εξατομικευμένοι θεραπευτικοί στόχοι από τον μουσικοθεραπευτή προκειμένου τα άτομα που συμμετέχουν να εξελιχθούν σε προσωπικό επίπεδο. Ένας μουσικοθεραπευτής έχει ειδική εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία, προσωπική ψυχοθεραπεία και εποπτεία.