Μετά την ευρεία συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο γκρουπ "Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης" στο facebook, απεικονίζει όντως τη Θεσσαλονίκη, κατά τη δεκαετία του 1860, λίγα χρόνια πριν την κατεδάφιση του παραθαλάσσιου τείχους της, άλλη μια φωτογραφία κυκλοφορεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας νέο κύκλο διαλόγου.

Πρόκειται για την παρακάτω εικόνα, η οποία, σύμφωνα με τους ανθρώπους που τη δημοσίευσαν, τραβήχτηκε από το ύψος της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας, με τον Λευκό Πύργο με το περιτείχιό του να φαίνονται στο βάθος.

leykos pyrgos.jpg

Tο κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση είναι του Μηνά Δεστιλιάρη και αναφέρει τα εξής:

ελικά ότι δεν είδαμε για χρόνια ολόκληρα τα βλέπουμε μέσα σε λίγες ημέρες !! Μια φωτογραφία των τειχών της Θεσσαλονίκης, με τον Λευκό Πύργο στο βάθος, από την αντίθετη πλευρά που τραβήχτηκε η φωτογραφία που γνωστοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Η φωτογραφία είναι από το χρονολόγιο του φίλου Alexandros Giannios και του την έστειλε ο φίλος του Bill Plaster (https://www.facebook.com/bill.plaster.12).

Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο προς το παρόν, το που ανήκει και αν έχει πνευματικά δικαιώματα. Φυσικά η ανάρτηση της γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την προαγωγή της γνώσης εκείνης της περιόδου".

Ήδη έχει αρχίσει νέα συζήτηση μεταξύ χρηστών του Facebook αλλά και ερευνητών για το αν πρόκειται όντως για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την προέλευση της εικόνας.

Πάντως, σε ότι αφορά την πρώτη φωτογραφία, αυτή θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, από το Εθνικό Αρχείο της Ουγγαρίας όπου και εντοπίστηκε, για να συμπεριληφθεί σε έκθεση του ΜΙΕΤ.