Θεσσαλονίκη: Άτομα με αναπηρία στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους ασυνείδητους οδηγούς (ΦΩΤΟ & VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στη Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της Αριστοτέλους έχουν τοποθετήσει απο το πρωί τα αναπηρικά τους αμαξίδια πολίτες στο πλαίσιο δράσης, που διοργάνωσε ο γνωστός για την δράση του σε θέματα ΑΜΕΑ, Δημήτρης Αντωνίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν ασυνείδητους οδηγούς που παρκάρουν σε θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, πάρκαραν τα αναπηρικά τους αμαξίδια και άφησαν σημειώματα που γράφουν «Επιστρέφω σε 5 λεπτά».

«Είδαμε ότι μια τέτοια δράση έγινε στην Πορτογαλία και θελήσαμε να το επαναλάβουνε στη δίκη μας πόλη. Ελπίζουμε άνθρωποι που παρκάρουν σε θέσεις ΑΜΕΑ και προβαίνουν σε τέτοιες ασεβείς πράξεις να ευαισθητοποιηθούν, να καταλάβουν ότι κάπου πρέπει να έχουμε και όρια», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Δημήτρης Αντωνίου.

«Αυτή η δράση αφορά όλες τις κατηγορίες των συνανθρώπων μας, από μικρούς μαθητές, μέχρι ενήλικες και μεγάλους», τόνισε ο  Χρήστος Μπουλούμπασης, διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας στη συνέχεια όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται αυτή την ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Wheel.

Με αυτή υπενθυμίζεται σε όλους ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον συνάνθρωπο με αναπηρία και ότι δεν παρκάρουμε σε θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενημέρωσης για θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων η Τροχαία Θεσσαλονίκης μοιράζει δωρεάν κράνη σε οδηγούς δικύκλων μετά από κλήρωση. Συνολικά θα μοιραστούν 100 κράνη και αρκετοί είναι αυτοί που έχουν σχηματίσει ουρές έτσι ώστε να προμηθευτούν ένα καινούργιο κράνος.

Στην κεντρική πλατεία έχουν στηθεί τάπητες κυκλοφοριακής αγωγής και παζλ για τους μικρούς φίλους προκειμένου μέσα από τη διασκέδαση να μάθουν κανόνες οδικής συμπεριφοράς, ενώ για ενήλικες υπάρχουν προσομοιωτές οδήγησης.

Στις δράσεις  συμμετέχει και ο Παραολυμπιονίκης και υπαστυνόμος Αντώνης Τσιαπατάκης, ο οποίος συνομιλεί με κόσμο και δίνει οδηγίες για την πρόληψη τροχαίων.

Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να έχει δρόμους που είναι επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών

Το “παρών” στη δράση που πραγματοποιήθηκε έδωσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει η πόλη υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και πολίτες που σέβονται αυτούς τους ανθρώπους.

Το τρίπτυχο είναι υποδομές, αστυνόμευση και παιδεία. Σε ότι αφορά τις υποδομές, έχουμε κακούς δρόμους κι εκεί υπάρχει κι ευθύνη και του δήμου που πρέπει να ασφαλτοστρώνει σωστά. 

Σε ότι αφορά την αστυνόμευση, όσοι παρκάρουν σε ράμπες ΑμεΑ είναι απαραδεκτοι, όπως απαράδεκτοι είναι και όσοι τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σε οδεύσεις τυφλών.

Το τρίτο είναι η παιδεία όλων μας. Κι εμείς οι μοτοτικλετιστές πρέπει να φοράμε πάντα κράνος σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Thestival:

tr-1.jpg

tr-2.jpg

tr-3.jpg

tr-4.jpg

tr-5.jpg

tr-6.jpg



Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.