O Έλληνας ογκολόγος που ανακάλυψε το τεστ για τον καρκίνο (VIDEO)

|
THESTIVAL TEAM

Με επικεφαλής έναν Έλληνα ογκολόγο  επιστήμονες στις ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, μίλησε στο ANT1 σημειώνοντας ότι”‘πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι έτοιμο ακόμα το τεστ. Θα απευθύνεται σε όλα τα άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο. Είναι η πρώτη φορά που προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο και έχουμε καλά αποτελέσματα”.

Ερωτηθείς αν αυτό το τεστ μπορεί να υποκαταστήσει άλλες εξετάσεις πρώτης γραμμής για τον καρκίνο, όπως τη μαστογραφία, τη γαστροσκόπηση ή το τεστ ΠΑΠ ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε “αυτό θα αποδειχτεί στις επόμενες μελέτες. Αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω να μην κάνουν οι άνθρωποι αυτές τις εξετάσεις. Αν όντως το τεστ γίνει καθολικό και επιτυχημένο θα κριθεί στις επόμενες μελέτες. Το τεστ θα είναι φθηνό και εύκολο. Στόχος μας είναι να κάνουν αυτό οι πολίτες και αν βγαίνει θετικό από εκεί και πέρα να κάνουν τις επόμενες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αν βεβαιωθούμε ότι το τεστ ανταποκρίνεται τότε θα μπορεί να ενταχθεί στον γενικό προληπτικό έλεγχο, αυτό είναι το όνειρό μας”.

Αναφορικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η έρευνα ο ογκολόγος απάντησε “στην επόμενη μελέτη θα συμμετέχουν χιλιάδες άτομα και θα χρειαστούν περίπου 5 χρόνια. Η πρώτη έρευνα έγινε σε 1.000 άτομα με καρκίνο χωρίς μεταστάσεις. Η επόμενη μελέτη θα γίνει σε υγιείς ανθρώπους ώστε να δούμε αν προληπτικά μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος. Εκεί θα φανεί πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το τεστ”.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.