Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί από πνευμονικό οίδημα στην Σίφνο ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης, Γιώργος Ματζουράνης, που τίμησε και τις δυο ιδιότητες με το έργο και την πολύχρονη θητεία του ως υπεύθυνος των σελίδων του βιβλίου στην «Αυγή» από το 1974 ως τη δεκαετία του '90.

O Γιώργος Ξ. Mατζουράνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια τόσο στην Αφρική όσο και, κυρίως, στη Γερμανία βίωσε την αγωνία και τον αγώνα του μετανάστη, και με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974, επικέντρωσε τη συγγραφική του δραστηριότητα στα θέματα του απόδημου ελληνισμού και ιδιαίτερα των Ελλήνων της Γερμανίας. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1964 με τη συλλογή διηγημάτων «Σημείον επαφής» η οποία γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πέντε εκδόσεις αλλά και στο εξωτερικό. Τα πεζογραφημάτα του βιβλίου, με θέμα τους αγώνες των Αφρικανών για την ανεξαρτησία τους, εμπνεύστηκε το διάστημα που έζησε στην Αφρική. Tην ίδια θεματολογία είχαν και τα διηγήματα της συλλογής Uhuru-Eλευθερία, που εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από την πτώση της χούντας. Έγραψε επίσης τα βιβλία «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο οποίο ανθολογεί «Συγγραφείς στη Γερμανία με ελληνικό διαβατήριο», «Όπου κι αν είμαι ξένος» (εκδ. Καστανιώτης) και ¨Τα παιδιά του Νότου. Μας λένε Γκαστερμπάιτερ ...Και στην πατρίδα Γερμανούς" (εκδ. Gutenberg).

Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Σημαντική απώλεια για την οικογένεια της "Αυγής" και την ελληνική Αριστερά» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Γιώργου Ξ. Ματζουράνη, σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σημαντική απώλεια για την οικογένεια της «Αυγής» και την ελληνική Αριστερά είναι ο θάνατος του Γιώργου Ξ. Ματζουράνη, που άφησε την τελευταία του πνοή Σάββατο πρωί, στη Σίφνο.

Ο Γιώργος Ματζουράνης υπηρέτησε με αφοσίωση τα ελληνικά γράμματα, τόσο από τη θέση του δημοσιογράφου και κριτικού, όσο και από αυτήν του λογοτέχνη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνέδεσε τη ζωή του με τη λογοτεχνία και την Αριστερά, αλλά και, λόγω των προσωπικών του βιωμάτων, με την εμπειρία της ξενιτιάς και της μετανάστευσης. Η ζωή του στην Αφρική τον έφερε σε επαφή με τα απελευθερωτικά κινήματα τον Αφρικανών και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις δύο πρώτες συλλογές διηγημάτων του, «Σημείο επαφής» (1964) και «Uhuru-Eλευθερία» (1974). Από το 1974 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε την επιμέλεια των σελίδων για το βιβλίο στην «Αυγή», θέση την οποία διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ’90, ενώ η λογοτεχνική του παραγωγή αλλά και η ερευνητική του εργασία επικεντρώθηκε σε θέματα απόδημου ελληνισμού, κυρίως στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Συγκέντρωσε και παρουσίασε μαρτυρίες Ελλήνων «γκασταρμπάιτερ», έγραψε ο ίδιος διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή τους, ανέδειξε Έλληνες συγγραφείς που ζούσαν στη Γερμανία, μελέτησε τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων μεταναστών εργατών.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία του, η σπάνια ευγένεια και γενναιοδωρία του και η αταλάντευτη στράτευσή του στην Αριστερά συνοδεύονταν από ένα οξύ κριτικό βλέμμα, που δεν χαριζόταν ποτέ και μπορούσε πάντα να διακρίνει το σημαντικό και το ουσιώδες.
Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ματζουράνη και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».