4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα στο τρίγωνο Ευρώπης, Ρωσίας και Μέσης Ανατολής

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Στο κατάμεστο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, επί της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, το 4o Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης της Πολιτιστικής Εταιρείας και του Δικτύου Ναυαρίνο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, και το ACT-American College of Thessaloniki. Την έναρξη του Συμποσίου χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου ήταν ο καθηγητής Joseph Weiler, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Ο Weiler περιέγραψε τις τέσσερις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, τη φορολογία, το δημογραφικό και την ασφάλεια. Στη συνέχεια, η Joan Hoey από το Economist Intelligence Unit ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και υπήρξε απαισιόδοξη στο ζήτημα του Grexit το οποίο, κατά τη γνώμη της, σύντομα θα επανέλθει στο προσκήνιο. Ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πρέσβης κ. Σταματόπουλος, αναφέρθηκε στις αλλαγές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόσο σε θεσμικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Οι υπόλοιπες ομιλίες αφορούσαν τα Βαλκάνια, την πορεία της Ανατολικής Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Το Συμπόσιο χαρακτηρίστηκε από την ενεργό συμμετοχή των Θεσσαλονικέων και, κυρίως, της φοιτητικής νεολαίας της πόλης, στις συζητήσεις που ακολούθησαν κάθε ομιλίας. Οι εργασίες του Συμποσίου βιντεοσκοπήθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ναυαρίνο.

Το 5ο Διεθνές Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Δίκτυο Ναυαρίνο στο τηλέφωνο 2310 260322 και στο e-mail: info@navarinonetwork.org.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.