Μητσοτάκης: Πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας όταν ήταν πολύ άρρωστοι

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

«Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη εσωτερική διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων για ένα μήνα, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν πολύ άρρωστοι».

“Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στη Βουλή αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι η διασωλήνωση ασθενών δεν προσφέρει κάτι τονίζοντας ότι «η απόφαση να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι απόφαση ιατρική. Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο που το είπε έτσι, απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές, δε, παίρνεται και σε συνεννόηση με την οικογένεια. Και είναι η σωστή και η υπεύθυνη απόφαση όταν η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι, μπορεί να προσφέρει ελάχιστες μέρες ζωής με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό συμβαίνει συχνά, δεν συμβαίνει μόνο τώρα, συμβαίνει πάντα».

«Το επιχείρημά σας θα είχε βάση, αν υπήρχαν αιτήματα από γιατρούς να βάλουν ασθενείς σε εντατικές και δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικών. Αυτό δεν έγινε, όμως, και σας διαβεβαιώνω ότι αν είχε συμβεί θα το είχαμε μάθει όλοι μας. Αυτό δεν έγινε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τους εμβολιασμούς

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας πως οι προτάσεις της ήταν περισσότερο επεξεργασμένες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα εμβόλια υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση, μη γνωρίζοντας πότε θα είναι διαθέσιμη η δεύτερη. «Αυτή δεν είναι μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί με δύο δόσεις» είπε. Προσέθεσε δε ότι η ελληνική Πολιτεία θα έχει πάντα κάβα εμβόλια για να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνει η δεύτερη δόση».

Σημείωσε επίσης ότι από τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου δώσει την έγκριση και από το κάθε φιαλίδιο της Pfizer μπορούμε να βγάζουμε 6 δόσεις και όχι 5, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι δόσεις που μπορούν να γίνουν. Ακόμη είπε ότι θα υπάρχει σχέδιο ώστε αν κάποιος δεν εμφανιστεί να κάνει το εμβόλιο θα υπάρχει κάποιος άλλος διαθέσιμος για να μην πάει καμία δόση του εμβολίου χαμένη.

Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια

Σχετικά με το λιανεμπόριο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές οι οποίες θα λειτουργήσουν με το καθεστώς του click away».

Για τα οικονομικά μέτρα τόνισε ότι το σκεπτικό στο οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί. «Αυτό μου φαίνεται λογικό και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή ακόμα να κάνω εξαγγελίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα μπορέσουμε να τις κάνουμε όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτής της περιπέτειας και μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οικονομική εικόνα. Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι δεν πληρώνει κανείς κανέναν γιατί θα έρθει το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να χαρίσει χρέη και υποχρεώσεις. Θα ήταν καταστροφή αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε».