Φλωρίδης: Ο γυναικοκτόνος στο Μενίδι θα μπορούσε να κρατηθεί για 3 μέρες με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έδωσε διευκρινίσεις για τους λόγους που ο 50χρονος δολοφόνος στο Μενίδι αφέθηκε ελεύθερος παρότι στις 7 Μαΐου είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετά από καταγγελία της γυναίκας που λίγες ημέρες αργότερα θα σκότωνε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των νομικών αλλά και της δικηγόρου της οικογένειας της άτυχης 40χρονης, με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε αφρομή από την 1η Μαΐου, η δολοφονία στο Μενίδι μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το δικαστήριο είχε ακολουθήσει την πρόβλεψη που λέει ότι ακόμα και αν ο δράστης ζητήσει τριήμερη αναβολή, συνεχίζει για τις επόμενες τρεις ημέρες να κρατείται στις φυλακές και δεν αφήνεται ελεύθερος.

Ο Γιώργος Φλωρίδης εξήγησε γιατί ο δολοφόνος ήταν ελεύθερος και διέπραξε την δολοφονία στο Μενίδι

Ο κ Φλωρίδης εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τους λόγους που ο δολοφόνος δεν κρατήθηκε στις φυλακές και ήταν ελεύθερος οπότε και διέπραξε την άγρια δολοφονία στο Μενίδι. «Τι προβλέψαμε στις περιπτώσεις του Αυτοφώρου; Ότι όταν ένας άνθρωπος προσάγεται στον εισαγγελέα με την διαδικασία του Αυτοφώρου, να μπορεί το δικαστήριο να τον κρατήσει για 3 ημέρες. Πήγε στις 7 του μηνός, ο Εισαγγελέας έκανε το κατηγορητήριο στις 8 του μήνα και μπορούσε να κρατηθεί μέχρι τις 11 Μαΐου.

Στις 7 του μηνός κατατίθεται η μήνυση, 8 του μηνός ο εισαγγελέας κάνει κατηγορητήριο, το δικαστήριο επειδή δεν έχει την ιατροδικαστική έκθεση και επειδή δεν έχει κληθεί η παθούσα, αναβάλλει την δίκη.

«Δεν κρατήθηκε, γιατί το δικαστήριο έβαλε ημερομηνία δικασίμου που υπερέβαινε τις τρεις ημέρες»
Αν οριζόταν η ημερομηνία έως τις 11 του μηνός, θα έπρεπε ο εισαγγελέας να φροντίσει να έρθει η ιατροδικαστική έκθεση και να κληθεί η παθούσα.

Εμείς νομοθετήσαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, που ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει τριήμερη αναβολή, να μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει την κράτησή του για τρεις ημέρες. Δεν κρατήθηκε, γιατί το δικαστήριο έβαλε ημερομηνία δικασίμου που υπερέβαινε τις τρεις ημέρες» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Εμείς νομοθετήσαμε την κράτησή του για τρεις ημέρες. Η Πολιτεία αυτό αποφάσισε και αυτό σημαίνει ότι αν η δίκη γίνει μέσα στο τριήμερο: ο κατηγορούμενος είναι στο κρατητήριο, η έκθεση του ιατροδικαστή είναι στον φάκελο της υπόθεσης και η καταγγέλλουσα έχει κληθεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν ο δικαστής έκανε σωστά την δουλειά του, αν αξιολόγησε σωστά το υλικό, πρέπει να το κρίνουν οι ανώτεροι του» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Προβλέπεται ο περιορισμός του χρόνου για τα αυτόφωρα αδικήματα

«Οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Δεν ξέρω και θα ήταν λάθος μου να πω αν υπάρχει κάποια έρευνα για τον δικαστή», που χειρίστηκε την υπόθεση της σύλληψης του 50χρονου, μετά από την καταγγελία της 40χρονης, τόνισε ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας παράλληλα ότι ο ορισμός των τριών ημερών για την κράτηση και ο περιορισμός του χρόνου για τα αυτόφωρα αδικήματα προβλέπεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος.

«Μαζί με τον Ποινικό Κώδικα ψηφίσαμε ένα κεφάλαιο ολόκληρο για τις διατάξεις της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε ψηφίσει μια διάταξη που λέει ότι οι επαγγελματίες υγείας: π.χ. γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, που έχουν μπροστά τους ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν ασυλία αν αναφέρουν στις Αρχές το περιστατικό, καθώς μέχρι τώρα τι γινόταν; Τους έκανε μήνυση ο φερόμενος ως δράστης και έπρεπε να τρέχουν στον εισαγγελέα…», είπε ακόμη ο Υπ. Δικαιοσύνης.

«Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει από κάποιον συνάνθρωπό του»

Παράλληλα τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει απο κάποιον συνάνθρωπό του. Αλίμονο αν από κάποιες περιπτώσεις χάσει κάποιος την εμπιστοσύνη του. Καθε ημέρα εκδίδονται χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστές προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους με ένα μεγάλο φορτίο υποθέσεων που καλούνται να διαχειριστούν»

Υπενθύμισε, δε, ότι «τελευταία απασχόλησαν την επικαιρότητα αποφάσεις δικαστηρίων που έτυχαν της αποδοχής του κοσμου και άλλες όχι. Η Δικαιοσύνη έχει στον οργανισμό της το σύστημα αν έγινε κάτι λάθος να διορθώνεται, όπως πχ. με την αποφαση για το Μάτι, όπου ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι η εκδίκαση δε έγινε σωστά και η δίκη πρέπει να ξαναγίνει».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.