Δημοσκόπηση: Ένας στους δύο δεν είναι ικανοποιημένος με τη στήριξη της Ε.Ε. στα ελληνοτουρκικά – “Ναι” στις διερευνητικές

14/01/2021 21:20
|
THESTIVAL TEAM

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες, ποια θέλουν να είναι η ελληνική ατζέντα στον διάλογο με την Τουρκία, ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε σήμερα στον Alpha.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (52,7%) προηγείται με διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα (24%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15,9% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καλύτερο τον σημερινό πρωθυπουργό.

Πρώτο κριτήριο των πολιτών που θα καθορίσει την ψήφο τους είναι η οικονομία, με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί με σημαντική διαφορά.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία μόνο για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το 29,7% λέει «όχι» στις συνομιλίες με την γείτονα.

Παράλληλα, ένας στις δύο πολίτες δεν θεωρεί ικανοποιητική τη στήριξη προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των ελληνοτουρκικών.

Οι πολίτες παίρνουν θέση στην κόντρα κυβέρνησης – Εκκλησίας και απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν ανοικτούς ή κλειστούς ναούς. Το 33,5% επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτές με μάσκες και αποστάσεις, το 38,3% επιθυμεί να γίνονται λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών χωρίς πιστούς και το 26,1% να παραμείνουν κλειστές.

Τέλος, στο θέμα της πανδημίας, δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα με κάποια ή σοβαρή καθυστέρηση και σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της ΕΕ, της «χρεώνουν» όμως καθυστερήσεις.