Δένδιας: Με στίχους από ποίημα του Λόρδου Βύρωνα η ομιλία του για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

Φωτογραφία: Twitter
|
THESTIVAL TEAM

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή, 19 Απριλίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge, για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα.

Όπως ανακοινώθηκε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και τη συμβολή του στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Υπογράμμισε ότι «για εμάς τους Έλληνες ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας και ένας καθηγητής Ιστορίας».

«Φίλος μου», συνέχισε, «μου λέει συνεχώς: Στις 19 Απριλίου 1824 χάσαμε τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας».

Όπως είπε, θυμάται τους στίχους από το πολύ γνωστό ποίημά του «Τα νησιά της Ελλάδας».

«Τα βουνά θωρούν το Μαραθώνα και ο Μαραθώνας θωρεί τη θάλασσα. Μόνος ρεμβάζοντας για ώρα ονειρευόμουν ότι πάλι η Ελλάδα θα ελευθερωνόταν. Στεκόμενος στο περσικό μνήμα δεν μπορούσα να με θεωρήσω σκλάβο», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας.

Μετά το τέλος της τελετής εις μνήμην του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του στο Trinity College του Cambridge, του οποίου υπήρξε σπουδαστής.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο καθηγητής Ναπολέων Κάτσος, η πρόεδρος του Κολεγίου Dame Sally Davies, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης, η εκπρόσωπος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κυριακή Μήτσου και ο εκπρόσωπος της Εταιρίας «Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» Κωνσταντίνος Βελέντζας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.