Καμπανάκι ΟΗΕ: Μείωση 40% των αποθεμάτων νερού έως το 2030

|
THESTIVAL TEAM

Η ποσότητα διαθέσιμου νερού μπορεί να μειωθεί έως και 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, εκτός εάν αλλάξει δραματικά ο τρόπος διαχείρισής του, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε πρόσφατη έκθεσή του.

Πολλά υπόγεια αποθέματα νερού είναι ήδη σχεδόν εξαντλημένα, ενώ οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να γίνουν πιο ασταθείς λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, θα χρειαστούν περισσότερα υπόγεια ύδατα για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την προσωπική κατανάλωση.

Η έκθεση προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 55% έως το 2050, ωστόσο τα αποθέματα ταυτόχρονα ολοένα και θα λιγοστεύουν. Αν οι σημερινές τάσεις χρήσης δεν αλλάξουν, τότε ο κόσμος θα διαθέτει μόνο το 60% του απαιτούμενου νερού το 2030, αναφέρει η έκθεση.

Η μείωση των αποθεμάτων νερού θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τις καλλιέργειες, τη βιομηχανία και διάφορα οικοσυστήματα, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσει περισσότερες ασθένειες και φτώχεια, καθώς και πολεμικές συγκρούσεις.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να χαράξουν νέες πολιτικές διαχείρισης του νερού, καθώς σε αρκετές χώρες όπως η Ινδία, δε βρίσκονται σε εφαρμογή νόμοι για την προστασία του και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Εξάλλου στην Ινδία όπου υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα η μείωση των αποθεμάτων εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 50%.

Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η κλιματική αλλαγή καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες διαταράσσουν τις βροχοπτώσεις.

Σήμερα, περίπου 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προβληματική πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, καταλήγει η έκθεση, προειδοποιώντας πως η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πάντα εγγύηση για ευρύτερη κοινωνική πρόοδο και άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.