Χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα

|
THESTIVAL TEAM

Τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση την εξοικονόμηση χρημάτων μπορούμε να επιτύχουμε υιοθετώντας…

κάποιους κανόνες, σύμφωνα με τον καθηγητή Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άγι Παπαδόπουλο. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, στην Καθημερινή, δεν υπάρχει μαγική “συνταγή”, ωστόσο λόγω του ήπιου κλίματος της χώρας μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια υιοθετώντας μια νέα νοοτροπία και αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια.

Αρχικά, ο καθολικός αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται μία φορά την ημέρα για 20 περίπου λεπτά, κάτι που θα ανανεώσει τον αέρα ενώ ταυτόχρονα, λόγω του ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά υλικά, δεν απαιτείται η επαναθέρμανση του χώρου. Δεύτερον, η ορθολογική χρήση του συστήματος θέρμανσης μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι λάθος να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες ενώ μπορούμε απλά να ρυθμίζουμε το σύστημα θέρμανσης σε μια σταθερή θερμοκρασία. Σε περίπτωση που φεύγουμε από την οικία μας θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς ώστε, όταν επιστρέψουμε, να μην απαιτείται σημαντική καύση του καυστήρα για να επιτευχθεί η θερμοκρασία 22 βαθμών.

Επιπρόσθετα, τα σπίτια που “κοιτούν” προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% ενέργεια, ενώ το βράδυ πρέπει να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι.

Όπως τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα νοικοκυριά θα πρέπει απαραίτητα κάθε χρόνο να πραγματοποιούν συντήρηση του καυστήρα τους καθώς και να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του συστήματος.

Τέλος, για εξοικονόμηση ενέργειας με μικρό κόστος, ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει τη χρήση ηλιακών συλλεκτών, θερμοστατικών διακοπτών, καθώς και την αλλαγή κουφωμάτων. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος ώστε ο καταναλωτής να «ρίξει» στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες είναι μια καλή θερμομόνωση.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.