Το ΑΠΘ αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα κορυφαίο ερευνητή στον τομέα της Νεφρολογίας

|
THESTIVAL TEAM

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του ΒύρτσμπουργκChristophWanner,για το πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη – Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Έπαινος του τιμωμένουαπό τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Παντελεήμονα Σαραφίδη

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα

Αντιφώνησηκαιομιλίααπό́ τοντιμώμενο,μεθέμα: «Kidneyhealthinagingsocieties»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Καθηγητής ChristophWanner γεννήθηκε στο BadMergentheim του κρατιδίου Baden-Württemberg της Γερμανίας, το 1957. Σπούδασε Ιατρική μεταξύ των ετών 1976 και 1982, στα Πανεπιστήμια Φεράρα, Βερολίνου και Würzburg και εκπαιδεύτηκε στις ειδικότητες της Παθολογίας και της Νεφρολογίας, μεταξύ των ετών 1983 και 1990, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Freiburg. Το 1990 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του και ξεκίνησε να εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Freiburg.

To 1992 μετεκπαιδεύτηκε στο NationalInstitutes of Health / NationalHeart, Lung, and BloodInstitute στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από το 1994 έως το 2023 υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Würzburg και Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του οικείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Μεταξύ των ετών 2003 και 2009, διετέλεσε Διευθυντής της Μονάδας Κλινικών Μελετών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Würzburg. Από το 2023, είναι Καθηγητής στη Μονάδα Νεφρολογικών Ερευνών του Τμήματος Κλινικών Μελετών και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Würzburg και στη Μονάδα Κλινικών Μελετών του Nuffield Department of Population Health του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Καθηγητής Wanner κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ερευνητώνπαγκοσμίως στον χώρο της Νεφρολογίας, καθώς για περισσότερα από 30 έτη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε σημαντικά ερευνητικά πεδία της ειδικότητας, ενώ η ερευνητική του παραγωγή έχει επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση των σύγχρονων θεραπευτικών στρατηγικών αντιμετώπισης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) και άλλων νοσημάτων. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι έρευνες του επάνω στον ρόλο των λιπιδίων και τον ρόλο της φλεγμονής στην εξέλιξη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και την εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο, καθώς και η μελέτη του ρόλου των αναστολέων των συμμεταφορέων γλυκόζης νατρίου (SGLT-2 inhibitors) στην αναστολή της εξέλιξης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ενδεικτικά, ο Καθηγητής Wanner ήταν ο εμπνευστής και κύριος ερευνητής, κατά τα έτη 1998-2005, της μελέτης 4D (DeutscheDiabetesDialyseStuDie) η οποία εξέτασε τον ρόλο των στατινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση. Υπήρξε βασικός συντελεστής, κατά τα έτη 2003-2011, της μελέτης SHARP (Study of Heart and Renal Protection) πάνω στον ρόλο των στατινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της εξέλιξης της νεφρικής νόσου σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Τα τελευταία 15 έτη, ήταν βασικός συντελεστής των μελετών EMPA-REG OUTCOME, EMPA-KIDNEY και EMPEROR οι οποίες ανέδειξαν τοννεφροπροστατευτικό και καρδιοπροστατευτικό ρόλο των SGLT2-inhibitors σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, Χρόνια Νεφρική Νόσο, και καρδιακή ανεπάρκεια, αντίστοιχα, και μετέβαλαν καθοριστικά το τοπίο της θεραπείας των νοσημάτων αυτών. Επίσης, συμμετείχε και συμμετέχει στις SteeringCommittees άλλων μείζονων κλινικών δοκιμών του χώρου της Νεφρολογίας, όπως οι μελέτες BEACON, CARMELINA, ASCEND και FIND-CKD.

O Καθηγητής Wanner είναι συγγραφέας περισσότερων των 980 δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, με περισσότερες από 80.000 αναφορές και h-index=120 στη βάση Scopus και περισσότερες από 180.000 αναφορές και h-index=147 στη βάση GoogleScholar. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή και εθνικά συνέδρια ανά την υφήλιο, έχει λάβει έγκριτα διεθνή και εθνικά βραβεία και διετέλεσε προσκεκλημένος Καθηγητής σε σημαντικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε πολλά κείμενα κατευθυντήριων οδηγιών του χώρου της Νεφρολογίας. Μεταξύ των ετών 2003-2008, διετέλεσε Editor-in-chief του περιοδικού Kidney&BloodPressure Research και μεταξύ 2011-2019 Editor-in-chief του Journal of RenalNutrition, ενώ έχει υπηρετήσει ως μέλος του Editorial Board ή/και AssociateEditor σε όλα τα κορυφαία διεθνή περιοδικά του πεδίου της Νεφρολογίας. Παράλληλα, υπηρέτησε σε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. Μεταξύ των ετών 2003-2017 είχε τρεις 4ετείς θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού KidneyDiseaseimprovingGlobalOutcomes (KDIGO) και κατά τα έτη 2006-09 & 2018-21 δύο θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο της European Renal Association (ERA). Την περίοδο 2008-2014 υπηρέτησε ως Γραμματέας και Πρόεδρος της International Society of RenalNutrition&Metabolism (ISRNM). Κατά τα έτη 2009-2015 διετέλεσε πρόεδρος του ERA-EDTA RenalRegistry, ενώ από το 2020 είναι Πρόεδρος της European Renal Association, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Νεφρολογία στις εξελίξεις του μέλλοντος.

Επισυνάπτεται φωτογραφία του ΚαθηγητήChristophWanner.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.