“Υπάρχουν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που κινδυνεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα”

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία που είναι ευάλωτες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επεσήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν “κόκκινες” περιοχές σε όλη την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, όμως, απέφυγε να τις κατονομάσει.

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του πριν την σύσκεψη ο Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ στην έδρα της ΠΕΔ-ΚΜ και θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς ζητήματα που άπτονται του καλύτερου σχεδιασμού των ζητημάτων των εμπλεκομένων φορέων με την Πολιτική Προστασία. Αφήνουμε πίσω την αντιπυρική περίοδο, έχουμε μπροστά μας τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν είναι η πρώτη συνάντηση που κάνουμε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους βασικότερους βραχίονες πολιτικής προστασίας σε αγαστή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία και ενόψει του καινούργιου σχεδίου νόμου να μπορέσουμε αρρυθμίες και παθογένειες ετών να τις θεραπεύσουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εδώ και χρόνια όμως έχει αξία να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μέσα από σχέδιο πρέπει να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γενική Γραμματεία, πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αποτελούν το μηχανισμό που τη δύσκολη ώρα πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος».

ped kaitezidis xardalias.jpg

Ερωτηθείς αν είναι σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία επισήμανε ότι «οι παθογένειες και οι αρρυθμίες των τελευταίων ετών δεν αντιμετωπίζονται σε 4 μήνες. Προχωρούμε και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μας κράτησαν πίσω, είτε αφορούν ζητήματα αδειοδοτήσεων έργων πρόληψης, είτε αφορά στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τις 30/10 έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης για τα αντιπλημμυρικά. Η εγκύκλιος έχει πάει σε όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε ο καθένας να ξέρει τι κάνει και πότε το κάνει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και μπαλάκι των ευθυνών. Ευθύνη δική μας είναι να παρακολουθούμε ποιοι κάνουν αυτό που πρέπει ώστε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας να μην καταρρεύσει. Στις 25/11 παρουσιάζουμε τα δυο σχέδια, τον Δαρδάνο και τον Ιόλαο που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες και πυρκαγιές. Είναι λυπηρό ότι έπρεπε να περιμένουμε το 13 για να αναθεωρήσουμε το σχέδιο μας, όμως σιγά σιγά μαζί με το τρίτο σχέδιο που αφορά τους σεισμούς να θωρακίσουμε από πλευράς διαδικασιών και δράσεων την ΤΑ και όλους όσοι εμπλέκονται στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως εξελίσσεται ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν αρκετές περιοχές της χώρας τόνισε:

«Ήταν το πρώτο crash test που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Υπήρχαν προβλήματα. Ήταν δύσκολη βραδιά για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Αττική. Είχαν προηγηθεί οι εργασίες καθαρισμών ειδικά στις δυνητικά επικίνδυνες πλημμυρικά περιοχές. Κράτησαν τα ρέματα μας, οι περιοχές που είχαν προβλήματα. Είχαμε μικρά ζητήματα με απεγκλωβισμούς, με κατολισθήσεις, με φερτά υλικά. Αντιλαμβάνεστε ότι η πλημμύρα είναι πιο δύσκολη από τη δασική πυρκαγιά. Τη δασική πυρκαγιά μπορείς να περιγράψεις και να προβλέψεις το περιβάλλον όπου μπορεί να κινηθεί, στην πλημμύρα παίζει ρόλο ακόμη και η τυχη, η συγκυρία, η στιγμή. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε πάει με όλα μας τα μέσα και έχουμε κάνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να έχουμε εκμηδενίσει κάθε περίπτωση να συμβεί το κακό».

Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για σημαντική προτεραιότητα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Με αυτή τη λογική υποδεχόμαστε το Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ένα συνάδελφο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος στο λίγο διάστημα που λειτουργεί σε αυτή τη θέση και ότι αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και είχα τη ευκαιρία να ενημερωθώ για τι πτυχές του νέου σχεδιασμού που έχει προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Πραγματικά και εμείς οι αυτοδιοικητικοί ζητούμε σύγχρονο μοντέλο που θα καλύπτει τις παθογένειες του παρελθόντος και την αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών. Δυστυχώς με τις κλιματικές αλλαγές στον κόσμο τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά πια, άρα όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι θα συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο, θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Και από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από έκτακτα καιρικά ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε ότι «ως Τ.Α μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που πρέπει να περιλαμβάνει και την πρόληψη και την οργάνωση και την αντιμετώπιση την ώρα που εξελίσσεται ένα φαινόμενο, αλλά και τη βραχεία αποκατάσταση μετά το φαινόμενο. Το σκέλος της ερώτησης αφορά το τελευταίο βραχίονα δηλ. την αποκατάσταση. Εμείς σαφώς ως αυτοδιοικητικοί Θα πιέσουμε γιατί καταλαβαίνεται ότι είναι περιοχές άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για τα έργα αποκατάστασης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε πως και στο θέμα της πολιτικής προστασίας ισχύει το αρχαιοελληνικό «το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύει».

Όλη η Ευρώπη, όπως είπε, έχει επενδύσει στην πρόληψη, λαμβάνονται μέτρα, γίνεται εκπαίδευση των πολιτών, ενεργοποιούνται οι πολίτες, στελεχώνονται οι υπηρεσίες και εξοπλίζεται η Τ.Α. «Σε όλη την Ευρώπη το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι αρμοδιότητα αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μακράν πίσω. Με χαρά άκουσα τον Γενικό Γραμματέα για όσα έχει δεσμευθεί και υποσχεθεί. Εμείς εφόσον κινηθεί προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις ουσιαστικές αρμοδιότητες με στελέχωση και με εξοπλισμό της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο θα είμαστε συμμέτοχοι αλλά θα είμαστε και ενεργοί με όλες μας τις δυνάμεις».

Ούτως ή άλλως, συνέχισε ο κ. Δανιηλίδης, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα οι περισσότεροι δήμοι έχουν αγοράσει εξοπλισμό με δικούς τους πόρους και έχουν κινητοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες.

«Πρέπει η πολιτεία να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία των εθελοντικών ομάδων για να είμαστε ασφαλείς και εμείς που τους χρησιμοποιούμε» σημείωσε ο δήμαρχος.

Κληθείς να απαντήσει για το δάσος του Σέιχ –Σου και τη τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, λόγω του φλοιοφάγου εντόμου, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως υπάρχει σοβαρό και μεγάλο θέμα. «Είναι τεράστια καταστροφή που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα έχουν ξεραθεί ή έχουν προσβληθεί. Αυτά τα οποία ήδη έχουν κοπεί θέτουν σε κίνδυνο τις συνοικίες που συνορεύουν με το δάσος σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Υπάρχει κίνδυνος εάν δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δασαρχείου και του υπουργείου να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να συγκρατήσουν όχι απλά το νερό. Γιατί με τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας και κλαδιών, καταλαβαίνετε όλη αυτή η φερτή ύλη σε μια καταρρακτώδη βροχή τι φαινόμενα μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο τις κατοικίες αυτών των ανθρώπων, αλλά και την ίδια τους τη ζωή».