Η ΕΕ κάνει 5 οικιακές συσκευές ασφαλέστερες όμως δεν κάνει τα κρίσιμα βήματα για την επιδιόρθωσή τους

11/11/2019 04:16
|
THESTIVAL TEAM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το πακέτο μέτρων «Οικολογική σχεδίαση», που θα βελτιώσει πέντε είδη προϊόντων, που οι καταναλωτές έχουν στα σπίτια τους: λαμπτήρες φωτισμού, ψυγεία, οθόνες τηλεοράσεων, πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Εκτός της βελτίωσης της ενεργειακής επάρκειας αυτών των συσκευών, οι καταναλωτές θα μπορούν να διορθώνουν ευκολότερα αυτές τις συσκευές. Ταυτόχρονα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι συσκευές θα γίνουν ασφαλέστερες. Όμως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο ΚΕΠΚΑ, τα μέτρα αυτά δεν κάνουν τα κρίσιμα βήματα για να κάνουν τη διόρθωση των συσκευών πραγματικά εύκολη, όχι απλά ευκολότερη.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και η ANEC – Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση ζητούσαν μέτρα, εδώ και πολύ καιρό, μέτρα, που θα έφερναν τα παρακάτω οφέλη για τους καταναλωτές:

Τα ανταλλακτικά πρέπει να είναι διαθέσιμα για 7 έως 10 χρόνια το ελάχιστο. Έτσι, και τα προϊόντα θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και θα δημιουργούνται λιγότερα απορρίμματα.
Οι τοξικές ουσίες, που επιβραδύνουν τη φωτιά, θα απαγορευτούν για τις οθόνες των τηλεοράσεων, γεγονός που θα ωθήσει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ασφαλέστερες εναλλακτικές ουσίες, για να καθυστερήσουν πυρκαγιά.
Το «τρεμοπαίξιμο» των λαμπτήρων φωτισμού θα μειωθεί. Το επαναλαμβανόμενο «τρεμοπαίξιμο» των λαμπτήρων μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα.
Η κατανάλωση ενέργειας θα βαίνει μειούμενη, βοηθώντας τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν τις επιπτώσεις στον πλανήτη.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε: «Οι νέοι κανόνες, για τη διόρθωση των συσκευών θα βοηθήσει την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των συσκευών καθημερινής χρήσης, οι οποίες χαλούν πολύ γρήγορα. Είναι βασικό να σταματήσουμε την τάση του «πετάμε στα σκουπίδια» συσκευές, οι οποίες «καταχρώνται» φυσικούς πόρους και αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα προστατεύεται καλύτερα η υγεία των καταναλωτών, από τη μείωση των λαμπτήρων, που τρεμοπαίζουν και την απαγόρευση των επικίνδυνων ουσιών που επιβραδύνουν τη φλόγα στις οθόνες των τηλεοράσεων. Η Ε.Ε. ξεκίνησε με πέντε προϊόντα, που κατέχουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Ζητάμε από τους νομοθέτες να καταστήσουν «επιδιορθώσιμες» και άλλες κατηγορίες προϊόντων.
Όμως, είναι απογοητευτικό ότι οι καταναλωτές δε θα μπορούν να επιδιορθώσουν, μόνοι τους, τις συσκευές τους. Συγκεκριμένα ανταλλακτικά θα διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες. Οι καταναλωτές που θέλουν να διορθώσουν μόνοι τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους, τις συσκευές τους δε θα μπορούν να το κάνουν. Εάν πραγματικά, θέλουμε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε διόρθωση προϊόντων, οι κατασκευαστές θα έπρεπε να επιτρέψουν την πρόσβαση, στη διόρθωση, σε όλους».

Ο κ. Στίβεν Ράσελ, Γενικός Γραμματέας της ANEC, σχολίασε: «Τα νέα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρά, για να διευκολύνουν τους καταναλωτές να έχουν προϊόντα, που διαρκούν περισσότερο. Είναι θετικό ότι υπάρχουν ανταλλακτικά, αλλά ο μέγιστος χρόνος παράδοσης των ανταλλακτικών, που τέθηκε, στις 3 εβδομάδες, είναι πολύ μεγάλος για μια οικογένεια με χαλασμένο πλυντήριο. Στην πράξη, η ταλαιπωρία τους θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, γιατί η διόρθωση του πλυντηρίου θα ξεκινήσει, μετά την παράδοση των ανταλλακτικών».

Τα μέτρα για την «Οικολογική Σχεδίαση» και την «Ενεργειακή Σήμανση», θα μπουν σε εφαρμογή από το 2021. Για τη νέα «Ενεργειακή Σήμανση», μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες εδώ.