Στη Θεσσαλονίκη η βράβευση του ζεύγους επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό

|
THESTIVAL TEAM

Κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού, καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα για να συμμετέχουν στην απονομή του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», το οποίο θα αποδοθεί στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η φετινή βράβευση θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής είναι η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, και ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας. 

Λίγους μέρες προτού επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για την Τελετή Απονομής, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci δήλωσαν ότι «Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και τιμή για εμάς. Σας ευχαριστούμε που μας κρίνατε άξιους εκπροσώπους του σκοπού που αντιπροσωπεύει αυτό το Βραβείο: Η βελτίωση της ζωής είναι πράγματι ο πιο ευγενής σκοπός της επιστήμης, και μια αποστολή που μας αγγίζει ιδιαίτερα. Αποδεχόμαστε το διακεκριμένο αυτό βραβείο με ενθουσιασμό εκ μέρους μιας εξαιρετικής ομάδας που επέτρεψε την υλοποίηση του Project Lightspeed – Made in Europe».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, Herman Van Rompuy, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και π. Πρωθυπουργός του Βελγίου, μιλάει για το βραβείο και τους φετινούς βραβευμένους: «Τιμούμε τους δύο βραβευθέντες και μέσω αυτών όλους όσους δουλεύουν για το καλό των συνανθρώπων τους.  Εξάλλου, μέσα από την πανδημία  γεννήθηκε η γενναιοδωρία και η αλληλεγγύη. [….] Αναγκάστηκαν να βαδίσουν σε άγνωστα μονοπάτια για το καλό της ανθρωπότητας. Είναι σύντροφοι στη ζωή, αλλά και στην έρευνα. Ταυτόχρονα, με αυτό το βραβείο, τιμούμε όλη την ομάδα που δούλεψε μαζί τους για αυτόν τον σκοπό. Με χαρά και έκπληξη ανακαλύψαμε εκ των υστέρων ότι, ενώ πλέον ζουν κι εργάζονται στην Γερμανία, οι πρόγονοί των επιστημόνων αυτών είναι από αυτή την περιοχή της Ευρώπης, την Θεσσαλονίκη».

Η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, αναφερόμενη στη φετινή βράβευση αναφέρει πως «το Ίδρυμα Θεοφανώ τιμά το σπουδαίο ζευγάρι-ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA και μας έκανε να ελπίζουμε, να αναπνέουμε, να ζούμε και πάλι. Εάν χρειαστούμε ποτέ απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη, θα τη βρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Εάν χρειαστούμε διαβεβαιώσεις ότι η μελλοντική μας ευδαιμονία, η ευζωία όλης της ανθρωπότητας, έχει συνοδούς και πρωταθλητές γεμάτους βαθιά καλοσύνη που συντάσσεται με μια ήρεμη, εργατική μεγαλοφυία, θα τις βρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους».

H Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, συνδέει τη συνθήκη της πανδημίας με τους στόχους του ίδιου του βραβείου λέγοντας πως «Την παρούσα στιγμή χαρακτηρίζει ένας αυξανόμενος διχασμός εντός και εντός της Ευρώπης. Η πανδημία του COVID-19 δεν επηρέασε μόνο την υγεία και την ευζωία μας αλλά μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας συνοχή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διαφορετικότητα ως πλούτο πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια ποικιλόμορφη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς. Η βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των ιστορικών καταβολών της Ευρώπης και η προώθηση του πνεύματος συνεργασίας μέσω του βραβείου «Θεοφανώ» είναι σημαντικοί στόχοι και είμαι χαρούμενη που συνδράμω.»

Τέλος, ο Michel Praet, Αντιπρόεδρος της Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας, αντιπαραβάλει τη φετινή απονομή με άξονα την καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία με αυτήν της προηγούμενης χρονιάς στην Εκπαίδευση και το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS: «Η παιδεία και η επιστήμη είναι κλαδιά του ίδιου δέντρου. Ένα δέντρο με κορμό την έρευνα, τη γνώση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Ένα δέντρο με ρίζες την περιέργεια, τη συγκυρία, την επιθυμία και το θαύμα. Ένα δέντρο που μεγαλώνει σε δύναμη και ομορφιά, και επιδιώκει τη Σοφία. Ένα δέντρο που ονομάζεται Θεοφανώ και βοηθά, με τη δύναμη της μεταδοτικότητας, την Ευρώπη να ανθίσει και να διαφωτίσει τον κόσμο.»

Η Τελετή Απονομής του φετινού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επιπλέον, την επόμενη ημέρα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 17:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Ριάδης), θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης», ένα διεθνές φόρουμ συζήτησης επί κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης. Με τη συμμετοχή των ίδιων των βραβευμένων και επιλεγμένων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, θα συζητηθούν θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.