Δ. Νεάπολης – Συκεών: Καινοτόμο πρόγραμμα υγειονομικών υπηρεσιών για ηλικιωμένους (φωτο)

|
THESTIVAL TEAM

Ξεκινά στον δήμο Νεάπολης – Συκεών η πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Τοπικό Κέντρο και ειδική κινητή μονάδα για υπηρεσίες κατ’ οίκον.

Τον προσωπικό τους συνολικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (Personal Health Record) θα μπορούν να δημιουργήσουν ηλικιωμένοι κάτοικοι και άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ή και κατ’ οίκον, μέσω ειδικής κινητής μονάδας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους θα «φορτώνονται» αυτόματα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε ιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.

«Στο άρτια δομημένο πλαίσιο παροχής υψηλού επιπέδου πρωτοπόρων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κάλυψης όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών των συμπολιτών μας, κάνουμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα, αξιοποιούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέρουμε στους δημότες και κατοίκους του δήμου μας, ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ασθενή-εξεταζόμενο, με στόχο την άμεση, εύκολη και ορθότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Στόχος του δήμου είναι η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη σημαντική αύξηση των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή του δήμου μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της διαχείρισης των ιατρικών δεδομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου και των μειονεκτούντων συμπολιτών μας που συχνά υποεξυπηρετούνται» επισημαίνουν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός.

Διασυνοριακή πρωτοβουλία

Πρόκειται για μία «Διασυνοριακή πρωτοβουλία για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για την ανάδειξη της ασφαλούς γήρανσης, της πρόληψης και της αυτόνομης διαβίωσης για όλους», με ακρωνύμιο «Cross4all». Αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 1.145.290,00€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η πιλοτική εφαρμογή υλοποιείται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονικης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 213.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εταίροι που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επικεφαλής εταίρος), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), ο δήμος Οχρίδας, η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski της Μπίτολα και η Κλινική καρδιαγγειακών παθήσεων St. Stephan Οχρίδας.

Στα προηγούμενα στάδια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας και τεχνικές συσκέψεις των εταίρων και ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, ενώ ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πραγματοποίησε την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει: διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης/infokiosks, συσκευές Η/Υ, φορητές συσκευές, περιφερειακά, υπερηχοτομογράφο καρδιολογικής χρήσης, ειδικό εξοπλισμό λήψης βιοσημάτων για προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεπαρακολούθηση όπως μετρητές γλυκόζης αίματος, ανιχνευτές πίεσης, παλμικά οξύμετρα, θερμόμετρα αυτιών, σπιρόμετρα, ζυγαριές, ηλεκτρονικά στηθοσκόπια, συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όργανα μέτρησης δραστηριότητας με παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.