Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος κατασκεύασε στοιχεία και μάρτυρες κατά πολιτικών

|
THESTIVAL TEAM

«Κόλαφος» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εμφανίζεται και σήμερα, δεύτερη ημέρα κατάθεσής της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η Ελένη Ράικου, που «καίει» κατά πληροφορίες τον πρώην υπουργό με κατηγορίες για ενορχηστρωμένο σχέδιο κατασκευής στοιχείων και μαρτύρων με στόχο την ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμπόδιση της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis και μετατροπή του σε σκευωρία, με αποτέλεσμα τη ζημία του δημοσίου κατά εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές, δε, αναφέρουν ότι η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς απέδωσε στη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη ρόλο συνεργού στη σκευωρία, ενώ καταλόγισε στον κ. Παπαγγελόπουλο αντιθεσμικές παρεμβάσεις και σε άλλες υποθέσεις της Δικαιοσύνης.

Ε. Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε κατασκευή στοιχείων κατά πολιτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης η κ. Ράικου υποστήριξε ότι ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο διάλογος έχει ως εξής:

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ. Παπαγγελόπουλο (σ.σ. Μάρτιο 2017). Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ε. Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κυρία Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ε. Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κυρία Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε ότι η κυρία Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

«Μετέτρεψαν την έρευνα για το σκάνδαλο σε σκευωρία»

Η Ελένη Ράικου φέρεται επίσης να καταλόγισε στον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ την παρεμπόδιση της έρευνας για το σκάνδαλο Novartis και τη μετατροπή του σε σκευωρία σε συνεργασία με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. 

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που φέρεται να διημείφθη:

Θ. Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «Οι μαθητές  του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε ότι η κυρία Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Εσείς τί νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

«Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη κατασκεύασαν μάρτυρες» – «Ζημιώθηκε το δημόσιο»

Σε άλλο σημείο, δε, της κατάθεσής της φέρεται να έχει επαναλάβει τις εν λόγω καταγγελίες, προσθέτοντας εκείνη περί κατασκευής μαρτύρων για την ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων, μιλώντας για μεγάλη ζημία του δημοσίου.

Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Πώς σας ζητούσε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσετε στοιχεία για πολιτικούς και τον κ. Βενιζέλο;

Ε. Ράικου: Όπως τελικά τα κατασκεύασε στη συνέχεια με την κα Τουλουπάκη.

Σπ. Λάππας: Πώς δηλαδή;

Ε. Ράικου: Το πώς ακριβώς δεν το ξέρω γιατί δεν έδωσα εγώ κάποια συνέχεια. Εγώ του είπα ότι δεν κάνω τέτοια. Όπως έγινε μετά και το πέτυχε αυτό με την Τουλουπάκη. Έτσι κατασκεύασαν μάρτυρες. 

Σπ. Λάππας: Εννοείτε ότι μετά οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν;

Ε. Ράικου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε ο Παπαγγελόπουλος την έρευνα του σκανδάλου και το μετέτρεψαν σε σκευωρία.

Σπ. Λάππας: Άρα λέτε ότι όλα αυτά είναι σχέδιο Παπαγγελόπουλου;

Ε. Ράικου: Εννοείται. Και με τις ενέργειές του αυτές το ελληνικό δημόσιο έχασε πολλά χρήματα.

Σπ. Λάππας: Μα ο Παπαγγελόπουλος είπε έξω από το Μαξίμου ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Γιατί λέτε ότι δεν ήθελε τη διερεύνησή του;

Ε. Ράικου: Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο. Τον ενδιέφερε με κάθε τρόπο να στήσει πολιτικά πρόσωπα.

Η ίδια σύμφωνα με πληροφορίες πρόσθεσε επίσης ότι: Με την παρέμβαση να πάει πολιτικά το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Νοβάρτις. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών».

Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ελένη Ράικου επέμεινε και στις καταγγελίες για αντιθεσμικές παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις, όπως αυτή της διερεύνησης του πορίσματος της ΤτΕ για δανειοδότηση επιχειρηματιών από την Τράπεζα Αττικής χωρίς τραπεζικά κριτήρια, καταλογίζοντάς του «ενορχηστρωμένο σχέδιο».  

Θ. Πλεύρης: Μας είπατε ότι ο κ. Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θ. Πλεύρης: Ηταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διεύρυνση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια. Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής.  

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, φέρεται επίσης να  είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της Novartis ύψους 118 εκατομμυριων ευρώ, τα οποία όμως δεν ερευνήθηκαν καθώς η έρευνα εστιάστηκε στα πολιτικά πρόσωπα.

Η σκευωρία ξεκίνησε από το Παρίσι

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Ράικου φέρεται να αποκάλυψε ότι «η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης και ο Ζαγοραίος με τη συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ). Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».

Ερωτηθείσα, δε, από τον βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύση, για τη διπλή κατάθεσή της στη Δικαιοσύνη, απάντησε κατά πληροφορίες ότι:  «φεύγοντας και φθάνοντας στο γραφείο μου συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μιλήσει για τον Ρασπούτιν. Και γύρισα αμέσως πίσω για να συμπληρώσω την κατάθεση», ενώ σχολιάζοντας τη στιχομυθία που έχει διαρρεύσει περί «σχολής» Παπαγγελόπουλου «προχώρα και θα τα βρουν οι παρακάτω», η ίδια σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:  «Ναι. Ήταν φράσεις αυτές που τις χρησιμοποιούσε ανέκαθεν και τις εφάρμοζε κιόλας. Σε όσους άσκησε δίωξη ο Παπαγγελόπουλος όλοι μετά απηλλάγησαν με βούλευμα».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.