Η βασίλισσα Ελισάβετ χαιρετίζει την “αίσθηση καθήκοντος” των νέων για το κλίμα

|
THESTIVAL TEAM

Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ τίμησε σήμερα, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της, τη δέσμευση και αφοσίωση που επιδεικνύουν οι νεότερες γενιές ενώπιον της κλιματικής κρίσης, λίγο πριν από το τέλος μιας χρονιάς που σηματοδοτήθηκε από παγκόσμιες κινητοποιήσεις, πηγή έμπνευσης για τις οποίες αποτέλεσε η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

“Οι προκλήσεις τις οποίες πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα είναι ίσως διαφορετικές από εκείνες που η γενιά μου έπρεπε να αντιμετωπίσει, όμως έχω συγκλονιστεί από τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γενιές αποδεικνύουν στη πράξη την αίσθηση καθήκοντος που έχουν μπροστά σε προβλήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντός μας και του κλίματός μας” σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η 93χρονη μονάρχης, η οποία, ωστόσο, δεν ανέφερε το όνομα της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στο παραδοσιακό μήνυμά της για τα Χριστούγεννα, η βασίλισσα μίλησε για δύο σημαντικές επετείους της χρονιάς που φεύγει: τα 50 χρόνια από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη και την 75η επέτειο της Απόβασης.

“Είναι συχνά τα μικρά βήματα και όχι τα γιγαντιαία άλματα, που φέρνουν τις πιο διαρκείς αλλαγές” τόνισε η Ελισάβετ.

Η Ελισάβετ επισήμανε επίσης πόσο η ίδια και ο σύζυγός της Φίλιππος “ενθουσιάστηκαν” από την άφιξη στη βασιλική οικογένεια του όγδοου δισέγγονού τους Άρτσι, του γιου του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ, ο οποίος γεννήθηκε τον περασμένο Μάιο. Το μήνυμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την απουσία τους από τις φωτογραφίες, που περιέβαλαν τη βασίλισσα, κάτι που οι ειδικοί ανέγνωσαν ως μια ένδειξη περιορισμού από τους άμεσους διαδόχους του θρόνου.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν γιορτάζουν φέτος τα Χριστούγεννα με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, αλλά στον Καναδά, όπου η πρώην ηθοποιός έζησε για 7 χρόνια, όταν συμμετείχε στη σειρά Suits.

Στο μήνυμα της, όπου μίλησε για μια χρονιά γεμάτη από αναταράξεις, σε μια χώρα κατακερματισμένη από τις αντιπαραθέσεις για το Brexit, η βασίλισσα υπογράμμισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “μπορούμε να πετύχουμε θετικά πράγματα όταν οι άνθρωποι βάζουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος και ενώνονται υπό το πνεύμα της φιλίας και της συμφιλίωσης”.

Το 2019 ήταν επίσης ταραχώδες για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Εκτός της εμπλοκής του πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο Έπσταϊν, ο σύζυγος της βασίλισσας ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, ενώ οι εγγονοί της πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι δεν έκρυψαν τις μεταξύ τους διαφωνίες από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.