Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. “κακόμαθε” την Κύπρο

02/12/2019 12:55
|
THESTIVAL TEAM

Ηλίθια χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την αλληλεγγύη που υπάρχει εντός της Ε.Ε. μεταξύ των κρατών-μελών υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Ε.Ε. «κακόμαθε» την Κύπρο, ενώ τονισε ότι για τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης.

Σε ομιλία του στη Σύνοδο για την Περιοχή της Μεσογείου των νέων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι για να έχουν μια πετυχημένη πολιτική θα πρέπει να είναι ισχυροί τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο. «Ισχυρή εξωτερική πολιτική και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα», ανέφερε, σύμφωνα με το philenews. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι στη Συρία χρησιμοποιούν τη δύναμή τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Μαβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη ότι έχουν κακομάθει την Κύπρο στην Ε.Ε, και δεν άκουσαν τις προτάσεις τους. «Τότε εμείς τι κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπιδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Για τον διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο όμως πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη Γαλλία ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που υστερούν περισσότερο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαγόρευσαν ακόμη και στις γυναίκες με μαντίλες να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν», υποστήριξε.