Βραζιλία: Ο πρώην Πρόεδρος Λούλα ένα βήμα από την αποφυλάκιση

08/11/2019 06:16
|
THESTIVAL TEAM

Φυλακισμένος για πάνω από ενάμιση χρόνο για διαφθορά, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ενδέχεται να απελευθερωθεί σύντομα χάρη σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χθες Πέμπτη. Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν (6-5) υπέρ της πρότασης να καταργηθεί δικαστική απόφαση που επείχε θέση νομολογίας, βάσει της οποίας οποιοσδήποτε ύποπτος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή εάν απορριπτόταν η πρώτη του έφεση πριν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει, αφού την έκριναν αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πολυαναμενόμενη απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις και εντελώς οριακά, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 άλλων φυλακισμένων. Αλλά οι αποφυλακίσεις αυτές δεν θα είναι αυτόματες, αφού κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Ο Λούλα, που εκτίει ποινή 8 ετών και 10 μηνών κάθειρξης για διαφθορά, οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια. Αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι συνήγοροι του Λούλα, εμβληματικής μορφής της βραζιλιάνικης αριστεράς, ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του «πρώην προέδρου που έχει φυλακιστεί άδικα εδώ και 579 ημέρες».