Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία: Τριμελής επιτροπή γυναικών θα ερευνήσει τα σοκαριστικά βασανιστήρια

|
THESTIVAL TEAM

Μετά από δυόμιση σχεδόν ώρες ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας με αφορμή την επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας 22 αθλητές και αθλήτριες της γυμναστικής καταγγέλλοντας άγριες σωματικές λεκτικές και ψυχολογικές επιθέσεις, καθώς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμη και σε μικρά παιδιά από προπονητές.

Στην έκτακτή σύσκεψη αποφασίστηκε ο ορισμός τριμελούς επιτροπής αποτελούμενη από γυναίκες της ομοσπονδίας η οποία θα ζητήσει εγγράφως τη συνάντηση με κάθε έναν αθλητή και αθλήτρια ξεχωριστά ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή των καταγγελιών ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης των επιθέσεων αυτών. Η επιτροπή που θα συσταθεί θα διαπιστώσει εάν οι προπονητές για τους οποίους γράφτηκε η επιστολή των είναι εν ενεργεία ώστε να σταματήσουν άμεσα από τα καθήκοντά τους μέχρι η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνά της.

«Εμείς θα ερευνήσουμε από αυτές τις καταγγελίες εάν υπάρχουν ήδη εν ενεργεία προπονητές ώστε να μπορέσουμε να τους απομακρύνουν από τους χώρους προπόνησης μέχρι να τελεσιδικήσει οποιαδήποτε απόφαση από την Εισαγγελία Αθηνών. Και γι’ αυτό το λόγο θα συσταθεί τριμελής επιτροπή αποτελούμενη μόνο από γυναίκες του διοικητικού συμβουλίου και δυο αναπληρωματικά μέλη. Και θα καλέσουμε όλες τις αθλήτριες και αθλητές εγγράφως εχέμυθα να έρθουν στην επιτροπή να πουν τυχόν καταγγελίες που έχουν για συγκεκριμένα πρόσωπα καθώς και τον τόπο και χρόνο που έγιναν», είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας κ. Θανάσης Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περίοδος που αφορά τις καταγγελίες είναι από το 1985 μέχρι το 2009, ενώ η πλειοψηφία των αθλητών και αθλητριών που έστειλαν την επιστολή μέσω δικηγόρου με τις καταγγελίες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρξαν μέλη αθλητικών σωματείων της βορείου Ελλάδας.

Να επισημάνουμε ότι οι καταγγελίες των αθλητών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί άγριας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας καθώς και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές, μπαίνουν στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο», κατόπιν σχετικής εντολής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινάει και η οποία θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Απόστολο Ανδρέου, είναι η διερεύνηση τυχών τέλεσης αξιόποινων πράξεων όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, οι 22 αθλητές και αθλήτριες καταγγέλλουν πως προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις και τους ανάγκαζαν ακόμη και να χτυπούν συναθλητές τους.

«Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα» αναφέρουν, καταγγέλλοντας παράλληλα ακόμη και περαστικά σεξουαλικής παρενόχλησης: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο, ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».

Πηγή: protothema.gr