Το στοίχημα του πολιτισμού στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

|
Άννα Μυκωνίου

«Ο πολιτισμός μας ενώνει όλους». Αυτό ήταν το σύνθημα μας όταν, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, αναλάβαμε το ταλαιπωρημένο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας. Ο στόχος που τέθηκε ήταν ξεκάθαρος αλλά και φιλόδοξος από την αρχή: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποκτήσει μια δική της παραγωγική μονάδα πολιτισμού.

Η πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας μιας κοινωνίας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην οικοδόμηση ενός πλούσιου και πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος. Ονειρευόμαστε και δουλεύουμε για μια Κεντρική Μακεδονία γεωπολιτική μητρόπολη του Νότου, πύλη της Ευρώπης στις νέες εμπορικές ροές που αναπτύσσονται με την Άπω Ανατολή, εξωστρεφή κόμβο επιχειρηματικότητας, δημιουργό ανθρώπινου κεφαλαίου που όμως μένει και παράγει σ’ αυτήν, πηγή καινοτομίας με τα 3 πανεπιστήμιά της, μια περιφέρεια που η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη αποτελούν δομικές της αξίες. Αυτός ο δρόμος της ανάπτυξης τουλάχιστον για εμάς δεν θα μπορούσε να μην έχει πολιτιστικό πρόσημο.

Στην αρχή η προσπάθειά μας στράφηκε στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του φορέα μας αντιμετωπίζοντας τα σημαντικά χρέη που κληρονομήσαμε. Αλλά όταν αυτό στέφθηκε από επιτυχία, η περπατησιά μας άνοιξε και τα βήματα μας μεγάλωσαν και επιταχύνθηκαν μέσα και από την μεγάλη ανταπόκρισης των συμπολιτών μας, των καλλιτεχνών αλλά και των φορέων που συνεργαζόμαστε. Εξάλλου οι συνέργειες είναι αυτές που πάντα ξεχωρίζουν.

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι ένας δημόσιος φορέας πολιτισμού, όπως το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει και οφείλει να απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Πρέπει να ηγείται της προσπάθειας κοινωνικής συνοχής και να αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης. Οι εκδηλώσεις μας έχουν το ελάχιστο ή μηδενικό εισιτήριο και τα έσοδα πολλών από αυτές ενισχύουν κοινωνικούς φορείς της περιφέρειας.

Δημιουργούμε ένα πολιτισμικό αποτύπωμα που ξεπερνά τα όρια του τόπου μας. Στόχος μας, θεσμοί, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου, να γίνουν πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού, κατατάσσοντας τον τόπο μας από απλό «πέρασμα» σε «προορισμό». Έχουμε πια τη γνώση, την εμπειρία και αγαπάμε τη σκληρή δουλειά. Μιλάμε με έργα για τον πολιτισμό. Πατώντας σε στέρεο πια έδαφος και επιδιώκοντας χρηματοδοτήσεις έξω από τη Περιφέρεια, θα επιχειρήσουμε ακόμη μεγαλύτερα και αναπτυξιακά βήματα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και στην προώθηση της τοπικής και εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

*Η Άννα Μυκωνίου είναι πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.