Το άνω της Εγνατίας κέντρο

Ή πως μία ευκαιρία για την πόλη μπορεί να πνιγεί από καιροσκοπισμό
Το κέντρο της πόλης που ζω το αγαπώ.
Και δεν μπορείς να μην αγαπάς ένα μέρος, που έχει συνδεθεί με τις ωραιότερες σου αναμνήσεις, αλλά και τον τόπο κατοικίας σου εδώ και πολλά χρόνια.
Από επιλογή δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ πάντα τα διαμερίσματα που επέλεγα για να ζήσω, ήταν στην ευρύτερη περιοχή τηςΔιοικητηρίου, καθώς εκεί θεωρώ, ότι γίνονται οι ωραιότερες κοινωνικές ζυμώσεις μίας πόλης, που την θέλουν να γερνάει και να υποκύπτει στις τουριστικές προκλήσεις, αγνοώντας καμία φορά τους ίδιους τους κατοίκους της.
Κέντρο για μη προνομιούχους.
Το κέντρο πάνω από την Εγνατία, επί πολλά χρόνια θεωρούντανγια μεγάλο μέρος των πολιτών αυτής της πόλης, ως το κέντρο των μη προνομιούχων.
Επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, bars, καταστήματα ένδυσης, όλα στοιβάζονταν μεταξύ Τσιμισκής και Λεωφόρου Νίκης, αφήνοντας ευτυχώς το υπόλοιποκέντρο να αναπνεύσει.
Δρόμοι, όπως η Βαλαωρίτου, η Φιλίππου,η Πλάτωνος, πλατείες όπως η Αντιγονιδών, περιοχές όπως αυτή της Ρωμαϊκής Αγοράς, και φυσικά τα Λαδάδικα, είχαν γίνει πόλος έλξης κατοίκων που ήθελαν να ζουν στην καρδιά αυτής της πόλης, χωρίς να ενοχλούνται από την πολυκοσμία και την ιλουστρασιόν αισθητική του υπόλοιπου κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα «κάστρα» που έπεσαν
Δυστυχώς αυτές οι όμορφες ζυμώσεις και το νέο κέντρο που άνθιζε δίπλα στο παλιό, έγινε γρήγορα αντιληπτό από καιροσκόπους επιχειρηματίες και «φασαίους», με αποτέλεσμα πρώτα η Βαλαωρίτου και στη συνέχεια τα Λαδάδικα, να πνιγούν σε κακοστημένες επιχειρήσεις, απομακρύνοντας τους φίλους των περιοχών αυτών, οι οποίοι δεν άντεχαν την κακογουστιά και τις ταμπέλες ελληνικών φαγητών στα αγγλικά.
Ταυτόχρονα τα ίδια τα ενοίκια σε αυτές τις δύο περιοχές πήραν την πάνω βόλτα, καθώς εκεί που κάποτε εισέπραττες ειρωνεία αν έμενες, λίγα χρόνια μετάέπρεπε να αφήσεις ένα…νεφρό για να νοικιάσεις ένα Loft.
Το τελευταίο προπύργιο (ή μήπως όχι;)
Προς το παρόν η ευρύτερη περιοχή του Διοικητηρίου, των Δώδεκα Αποστόλων, της Πλατείας Αντιγονιδών αλλά και της Ρωμαϊκής Αγοράς, κρατούν χαρακτήρα, χωρίς να σημαίνει, ότι το μικρόβιο του γρήγορου κέρδους δεν έχει χτυπήσει και την περιοχή.
Τα Airbnbαυξάνονται, τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση μειώνονται συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές, οι παλιές επιχειρήσεις κλείνουν, οι αλυσίδες έρχονται με φόρα και όλα αυτά χωρίς την υποδομή να υποστηριχθεί αυτή η ανάπτυξη.
Στήριξη και αλλαγές
Πνοή μιας περιοχής είναι οι κάτοικοι της, χέρι – χέρι με τις επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα το Συμβούλιο της Πρώτης Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Δήμου, να αγκαλιάσουν αυτή την ανάπτυξη, αναδεικνύοντας της, με ταυτόχρονη προστασία όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όποιος γνωρίζει το φεστιβάλ «Εύηχη Πόλη» του Δήμου Βέροιας, γνωρίζει πως ο πολιτισμός και οι δράσεις, μπορούν να τρυπώσουν σε κάθε γειτονιά, να της δώσουν ζωή, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να αναπλάσουν το χαρακτήρα μίας ολόκληρης περιοχής. Αν μία μικρότερη πόλη όπως η Βέροια, καταφέρνει κάτι τόσο μεγάλο, δεν βλέπω τον λόγο να μη κλείσουμε και εμείς το μάτι σε αυτή την εξαιρετική ιδέα.
*Ο Αλέξανδρος Σαλαμές είναι δημοσιογράφος, επιχειρηματίας και υποψήφιος στην Α’ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα