Οι βασικοί άξονες που θα αναδιαμορφώσουν το βίωμα των ΑμεΑ σύμφωνα με τα όσα απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες

|
Γιώργος Αυγουστίδης

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους, καθώς και η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους, αποτελούν διαχρονικό μου μέλημα, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η αναδιαμόρφωση των πτυχών εκείνων που αφορούν τα ΑμεΑ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, σύμφωνα με τα όσα απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες.

Πρώτος άξονας είναι η επικαιροποίηση της πολιτικής προστασίας αναφορικά με τις προκλήσεις ασφαλείας, τους κανόνες και τα διδάγματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν και να ενσωματωθούν σε μία ενιαία γραμμή στρατηγικής, αναφορικά με την διάσωση των ατόμων που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια (και όχι μόνο), εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Δεύτερος άξονας είναι η συνέχιση και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκείνων που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση όλων, μετατρέποντας έτσι δημόσιες υποδομές και μη σε προσβάσιμες και καλλιεργώντας μια νέα κουλτούρα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.

Σημαντικό στοιχείο είναι σε αυτό το σημείο και ο προσβάσιμος τουρισμός, ο οποίος θα ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες της χώρα μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ευρύτερη ενσωμάτωση μέσα στην κοινωνία, των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια βαριάς μορφής κινητική αναπηρία.

Τρίτος άξονας είναι ενίσχυση του συστήματος υγείας, όπου με τον κατάλληλο σχεδιασμό αναβάθμισης και αντιμετώπισης των υπαρχουσών παθογενειών, θα εκσυγχρονίσουν, θα τονώσουν και θα ενισχύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τέταρτος άξονας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, με την δυνατότητα αξιοποίησης του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εργαλεία εκείνα (με την ευρύτερη έννοια) στο να γίνει βίωμα στον καθένα η υποστήριξη της καθημερινότητας των αναπήρων. Εξάλλου το σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό αποτελεί των βασικό πυλώνα του προγράμματος αυτού, το οποίο με την σειρά του θα «εκπαιδεύσει» και τον ίδιο τον ανάπηρο, βοηθώντας έτσι περισσότερο στην αυτονόμηση των ΑμεΑ.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στην επαγγελματική κατάρτιση, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, καθώς και οι διευρυμένες συνεργασίες και συμμαχίες με όλους τους αρμόδιους φορείς (που σχετίζονται με τον χώρο) πρέπει να συνεχιστούν, καθότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις που διαγράφονται στην εποχή μας.

Η αποκτηθείσα γνώση και η εμπειρία είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα αναδείξουν όχι μόνο την Πόλη της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και κατ’ επέκταση την χώρα μας, σε μία σύγχρονη και υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, αναφορικά με την αντιμετώπιση των αναπήρων. Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε και πρέπει να πορευτούμε!

*Ο Γιώργος Αυγουστίδης είναι πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.