Η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως

|
Έλενα Ράπτη

Η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη πόλη που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σημαντικά στον κλάδο του τουρισμού μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες και την εξαιρετική συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου της πόλης καθώς και των υπόλοιπων τουριστικών φορέων της, γεγονός που πιστοποιούν οι αριθμοί.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του INSETEοι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου  2023 στο αεροδρόμιο Μακεδονία ανέρχονται σε 1.643.000 αυξημένες κατά 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 (1.353.000) αλλά και 1% αυξημένες συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019 (1.625.000) που θεωρείται η χρονιά ορόσημο στον ελληνικό τουρισμό. Επιπλέον, ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων στην πόλη αυξήθηκε από τις 1,2 μέρες που ήταν το 2019 σε 2,8 μέρες το 2023.

Η Θεσσαλονίκη ως προορισμός κρουαζιέρας γνωρίζει επίσης «θεαματική» ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ Α.Ε για φέτος έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται σε ομαλή εξέλιξη 68 αφίξεις (αριθμός ρεκόρ) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με 22 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια. Η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Η Θεσσαλονίκη μέχρι και το 2019 ήταν ένα σχεδόν «λιμάνι φάντασμα» για τις κρουαζιέρες, αφού είχε καταγράψει εκείνη τη χρονιά μόλις 6 προσεγγίσεις. Μέσα στο 2023 η πόλη υπολογίζεται ότι θα υποδεχτεί περισσότερους από 70.000 τουρίστες κρουαζιέρας ενισχύοντας έτσι δυναμικά την τοπική οικονομία με έσοδα άνω των 10.000.000 ευρώ.

Κατορθώσαμε  να  χτίσουμε  μια  ισχυρή  εικόνα  για  την  πόλη  στην  παγκόσμια αγορά ως δημοφιλή προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο, με στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης του τουρισμού (όπως ειδική καμπάνια για το ελληνικό weekend το Greekend αλλά και ειδική καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό ).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

  • Το 2021 η Θεσσαλονίκη πέτυχε την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (CreativeCities of Gastronomy) της UNESCO. Είναι η μοναδική ελληνική πόλη με τη συγκεκριμένη διάκριση, που την έχει χρίσει γαστρονομική πρωτεύουσα, εντάσσοντάς τη σε διεθνείς τουριστικούς χάρτες και ενισχύοντας την ταυτότητα και το brandτης. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος χρειάστηκαν πολλές ημέρες εργασίας για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας τόσο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Η αγαστή συνεργασία των δύο φορέων οδήγησε στην υποβολή μίας εξαιρετικής πρότασης, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από την UNESCO.
  • Στην ίδια κατεύθυνση και η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση «National Geographic Food Festival» του Περιοδικού National Geographic Traveller στο Λονδίνο, ενισχύει το γαστρονομικό προφίλ της πόλης.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σύστησε το πρώτο στην Ελλάδα «Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής» με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας του διατροφικού συστήματος, την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της τοπικής γαστρονομίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Παράλληλα, έπειτα από πρόταση του Δήμου και ειδικής ομάδας εργασίας που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της, η  Κομισιόν  επιλέγει  τη  Θεσσαλονίκη,  για  να  συμμετάσχει  στην  ευρωπαϊκή  αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα λάβει συνολική  χρηματοδότηση  360  εκατομμυρίων  ευρώ   από   το   πρόγραμμα   Horizon   Europe   για  δράσεις  καινοτομίας  προς  την  κλιματική  ουδετερότητα ενισχύοντας έτσι τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Ως Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, υπέγραψα τον φάκελο υποψηφιότητας της Ελλάδας, που κατέθεσε το Υπουργείο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) για τη διεκδίκηση του ΠαγκόσμιουΣυνεδρίουΟινοτουρισμού2024 «UNWTO GlobalWinetourismConference 2024», με κέντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ιδανικό τόπο φιλοξενίας του.
  • Στον τομέα του οινοτουρισμού αξίζει να αναφέρουμε πως σε μια έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, παράγεται η περίφημη «Γοργόνα», το κρασί της πόλης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με  έμπνευση,  όραμα και  θέλησή   δημιούργησε τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα αστικό αμπελώνα ο οποίος αποτελεί πλέον και μέλος του παγκοσμίου δικτύου UrbanVineyardsAssociation (U.V.A.). Η Θεσσαλονίκη με την ένταξή της στο δίκτυο ενισχύει επιπρόσθετα την προβολή της στους φίλους του κρασιού ανά τον κόσμο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι επιτυχίες όμως, δε σταματούν εδώ. Η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε σε ΕυρωπαϊκήΠόληΑθλητισμού2024 από την ACES, ύστερα από την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Αποτελεί πλέον την πρώτη και μοναδική ελληνική πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων Αθλητισμού. Μια μεγάλη και σημαντική αναγνώριση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τομέα του αθλητισμού. Ανάμεσα τους η τοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στον διεθνή αθλητικό χάρτη ως πόλης με δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών αθλητικών γεγονότων, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η υποστήριξη των τοπικών αθλητικών σωματείων και των αθλητών της πόλης, η ενίσχυση υφιστάμενων και προώθηση πρόσθετων συνεργασιών στον αθλητικό τομέα, η δημιουργία πλαισίου για την ενεργή δικτύωση της Θεσσαλονίκης με άλλες πόλεις από όλο τον κόσμο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ

Παράλληλα, αναγνωρίζεται ως η  τρίτη  καλύτερη  πόλη  παγκοσμίως  για  τους  ψηφιακούς νομάδες  από  την  κορυφαία εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων InstantOffices, ξεπερνώντας πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βενετία. Η ταξιδιωτική εταιρεία  Big 7 Travel την περιλαμβάνει ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για απομακρυσμένη εργασία (16η στους 50).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφορικά με τον κινηματογραφικό τουρισμό υποστηρίξαμε διεθνείς παραγωγές με την ίδρυση του FilmOfficeστη Θεσσαλονίκη. Τους τελευταίους μήνες εκδόθηκαν 32 άδειες κινηματογράφησης, μεταξύ των οποίων και οι άδειες για τις διεθνείς παραγωγές που πραγματοποίησαν γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη (ταινία «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, ταινία «The Bricklayer» με πρωταγωνιστές τους AaronEckhart και NinaDobrev, ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ με τον διάσημο chefJamieOliver με επίκεντρο τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιπρόσθετα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των λουτρών Θέρμης, που αναπτύσσονται σε μια έκταση 500 στρεμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί με σειρά ενεργειών την αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου των Λουτρών Θέρμης από το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και  τη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των  Λουτρών,  ώστε το τουριστικό προϊόν της  περιοχής  να  εμπλουτιστεί  με  ακόμη  μία  υψηλής  αξίας  και  απόδοσης  ειδική μορφή τουρισμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη δραστήρια, γεμάτη ιστορία, πολιτισμό και πολιτιστικές δραστηριότητες, με ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου και εμπειρία στον συνεδριακό τουρισμό, με ενεργή κοινωνία πολιτών, και ισχυρή επιχειρηματική κοινότητα. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και πολυπολιτισμική πόλη με 15μνημείαπαγκόσμιαςκληρονομιάς της UNESCO και περισσότερα από 30 μουσεία.

Προσφέρει πληθώρα επιλογών και μόλις οι επισκέπτες γνωρίσουν τα αξιοθέατα της πόλης θέλουν να εξερευνήσουν περισσότερα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Θεσσαλονίκη προσφέρει στους επισκέπτες της αξέχαστες πολιτιστικές, ιστορικές, αρχαιολογικές, αθλητικές και γαστρονομικές εμπειρίες, που ενισχύονται μέσα από το κοινό όραμα που μοιραζόμαστε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για την πόλη μας ως κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό παγκοσμίως.

*Η Έλενα Ράπτη είναι υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.