Θα μπορούσε μια απλή ανάρτηση στο Facebook, το Twitter ή το Instagram να κάνει τους φίλους να πιστέψουν πως είσαι ψυχικά ασταθής; Κι όμως, κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί μπορούσε σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ του Λονδίνου κατέληξαν σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα όταν προσπάθησαν βάσει ανάλυσης στοιχείων 555 εθελοντών να εντοπίσουν την πραγματική αιτία που ορισμένοι επιλέγουν να μοιραστούν διαδικτυακά λήψεις από τις προπονήσεις τους στο γυμναστήριο.

Πρόκειται, όπως όλες γνωρίζουμε, για συχνό φαινόμενο στο timeline μας, με μεγάλη μερίδα χρηστών των social media να αναρτούν ακόμα και επί καθημερινής ή εβδομαδιαίας βάσης φωτογραφίες με φόρμες, φανελάκια γυμναστηρίου και… βαράκια στα χέρια.

Τι πραγματικά συμβαίνει με αυτή τη μερίδα ανθρώπων; Η εν λόγω έρευνα τους παρουσιάζει ως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που συνεχώς επιζητούν την προσοχή των γύρω τους, την οποία πασχίζουν να κερδίσουν με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η αυτοπροβολή.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ξεκάθαρη ναρκισσιστική συμπεριφορά, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από την εκτίμηση που έχουν στον εαυτό τους. Το αντίθετο.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Tara Marshal παρουσιάζει ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα: Οι λήψεις αυτές τείνουν να κερδίζουν πολλά περισσότερα likes από οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση. Κάτι που –παραδόξως- μεταφράζεται ως ενός είδους «συμπαράσταση» των διαδικτυακών φίλων των ανθρώπων αυτών οι οποίοι απλά τους «συμπονούν» για την προσπάθεια που καταβάλλουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τέτοιες αναρτήσεις δεν θεωρούνται από τις πλέον ενοχλητικές στα μέσα δικτύωσης.

Μήπως την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να ανεβάσεις φωτογραφία με την αγαπημένη σου πόζα μπροστά στον καθρέφτη του γυμναστηρίου να το σκεφτείς διπλά;

Πηγή: limeandlife.com