Κάθε τέλος της χρονιάς, όλοι μας μπαίνουμε στη διαδικασία του απολογισμού.

Λάθη, ευκαιρίες που χάσαμε και πολλά «ευχαριστώ» τριγυρνούν στο μυαλό μας και μας προετοιμάζουν για τις αλλαγές τις οποίες θα επιδιώξουμε ήδη από το ξεκίνημα του νέου έτους. Είναι σύνηθες την πρώτη ημέρα του χρόνου να θέτουμε νέους στόχους και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις με τις οποίες βάζουμε στόχο να πορευτούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με έρευνα του Κολεγίου Μάριστ της Νέας Υόρκης, το 44% των ανθρώπων αυτού του κόσμου έχουν ήδη πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν κάποια σημαντική απόφαση μέσα στο 2019.

Κίνηση εξαιρετικά σοφή, αν σκεφτούμε ότι μελέτες έχουν αποδείξει πως οι αποφάσεις που παίρνουμε την Πρωτοχρονιά έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να γίνουν πράξη σε σχέση με όλες εκείνες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους. Ποιες είναι, όμως, οι δύο συχνότερες αποφάσεις της πρώτης ημέρας του έτους;

Όπως αποδεικνύεται, το 12% των ανθρώπων βάζουν στόχο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, ενώ το 10% να… χάσουν βάρος!

Ακολουθούν οι αποφάσεις «να τρώω πιο υγιεινά», «να ασκούμαι περισσότερο» και «να βρω κάποια καλύτερη δουλειά» με 9% έκαστη. Το δυσάρεστο της όλης υπόθεσης είναι πως μόλις το 8% των ανθρώπων καταφέρνουν να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον εαυτό τους για περισσότερους από δύο με τρεις μήνες.

Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι οι περισσότεροι από εμάς επιμένουμε να θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε και να καταλήγουμε να τα παρατάμε στη μέση της διαδρομής.

Οι ψυχολόγοι τονίζουν τη σημασία του να έχουμε στόχους στη ζωής μας, επιμένουν όμως ότι οι στόχοι αυτοί επιβάλλεται να μην ξεφεύγουν των δυνατοτήτων μας.

Είναι απόλυτα υγιές να προσπαθούμε για το καλύτερο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε, όμως, ότι με το να πιέζουμε τον εαυτό μας να πετύχει πράγματα μη επιτεύξιμα, μόνο κακό κάνουμε στην ψυχολογία μας.

 Πηγή: limeandlife.com