Από το 2009 που ξεκίνησε για τα καλά η ελληνική κρίση, τα περισσότερα μπουζουξίδικα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, σταμάτησαν να λειτουργούν ακόμα κι αν προσπάθησαν τα περισσότερα να ανοίξουν ξανά είτε με άλλο όνομα είτε για μερικά σαββατοκύριακα.

«Από 22 νυχτερινά μαγαζιά το 2009, πλέον λειτουργούν κανονικά στην περιοχή του αεροδρομίου μόνο τρία», ισχυρίστηκε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κέντρων Διασκέδασης «Μέθεξις», Ιγνάτιος Μάγκος. Αυτή την περίοδο, λειτουργεί μόνο ένα στο οποίο τραγουδάει ο Αντώνης Ρέμος για λίγες εβδομάδες ακόμη... 

Το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς τα 19 καταστήματα, που διέκοψαν τη λειτουργία τους, απασχολούσαν κατά μέσο όρο 40-50 άτομα έκαστο, συμπεριλαμβανόμενων σερβιτόρων, τραγουδιστών και τραγουδιστριών, μουσικών, καθαριστών κτλ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ενδεχόμενες έμμεσες απώλειες για τα περιφερειακά επαγγέλματα (π.χ., υπάλληλοι σε κάβες, προμηθευτές κτλ).

Στη Βόρεια Ελλάδα έκλεισαν 6 στα 10

Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει από το 2009 μέχρι σήμερα έξι στα δέκα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (ποσοστό 60%). Βέβαια, το φαινόμενο αυτό, αν και -σύμφωνα με τον κ. Μάγκο- πιθανότατα ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν αφορά πλέον μόνο αυτή, αλλά έχει επεκταθεί στο σύνολο της χώρας.

«Πανελλαδικά, οι κάβες δηλώνουν μια πτώση της τάξης του 40% στην κατανάλωση ποτών από τους μεγάλους πελάτες τους, δηλαδή τα μαγαζιά. Ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης εκτιμούμε ότι έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί ακόμη και στα μαγαζιά που παραμένουν σε λειτουργία και γεμίζουν, οι πελάτες καταναλώνουν μόνο τα απαραίτητα για την είσοδό τους και μένουν σε αυτά όλο το βράδυ», σημειώνει ο κ. Μάγκος.