Δημήτρης Πανοζάχος: “Η ΟΝΝΕΔ χαράσσει μια υπεύθυνη πολιτική”

|
THESTIVAL TEAM

Του Δημήτρη Πανοζάχου*

“Οι συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων σηματοδοτούν τις απόψεις τους, κυρίως αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύει η χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση «πανηγύριζε» για τη συμφωνία διαχείρισης του…

χρέους των Βρυξελλών και η αντιπολίτευση μέσω της νεολαίας της, προωθούσε το μήνυμα «πληρώνω δίκαια». Το ΠΑΣΟΚ «πανηγύριζε» για ότι έπραξαν για μας οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν συνδέσει την τύχη τους μαζί μας μέσω του κοινού νομίσματος ενώ η ΝΔ μέσω της ΟΝΝΕΔ αναδείκνυε σε κυρίαρχο ζήτημα την υπεύθυνη στάση που πρέπει να τηρούμε όλοι μας για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να περιμένει από «έξω» τη λύση του προβλήματός μας, ενώ η ΝΔ προτείνει να πάρουμε την «τύχη της χώρας» στα χέρια μας. Η απόφαση – ρύθμιση του Μαρτίου του 2011 για τη μείωση του επιτοκίου, αλλά και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων μας, έδειξε ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μια «νέα Ελλάδα» στηριζόμενοι αποκλειστικά στην «ξένη βοήθεια». Αν δεν προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, δεν μπορούμε να «πάρουμε» μακρόχρονη αναπνοή. Δεν απαντάμε δυναμικά στην πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις «αγορές».

Οι «αγορές» – μετά από κάθε απόφαση ενός θεσμικού υπερεθνικού οργάνου- θα ηρεμούν, αλλά θα επανέρχονται δυναμικότερα μόλις ανακαλύπτουν ότι δεν μάθαμε τίποτα από το πάθημά μας. Η ΝΔ – μέσω της ΟΝΝΕΔ – αποδεικνύει ότι δεν παρασύρεται σε λαϊκισμούς, αλλά δεν υιοθετεί και άκριτα όσα μας προτείνουν οι ξένοι. Εκδηλώσεις όπως το «πληρώνω δίκαια» χαράσσουν μια άλλη πολιτική συμπεριφορά, πραγματικά υπεύθυνη. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αλλά και η πλειονότητα των ΜΜΕ δεν το ανέδειξαν, όπως αντίθετα έπραξαν με το αντικοινωνικό κίνημα του «δεν πληρώνω».

Για μια ακόμη φορά μας δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογήσουμε την υπεύθυνη στάση των κοινωνικών και πολιτικών φορέων. Για ακόμη μια φορά η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξαν ότι θεωρούν μέλημά τους την υπεύθυνη στάση στα μεγάλα εθνικά προβλήματα. Για ακόμη μια φορά το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία για πραγματική Εθνική συναίνεση, γιατί αν την πιστεύεις πραγματικά τότε δεν δυσκολεύεσαι να υιοθετήσεις μια από τις σημαντικότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ελληνική Κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή απλά την προτείνουν οι αντίπαλοί σου”.

*Ο Δημήτρης Πανοζάχος είναι Οικονομολόγος, Μέλος της Ε.Γ. της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.