Για το ΣΥΡΙΖΑ όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι: Ο άνθρωπος

|
THESTIVAL TEAM

*Της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου

Ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Όλοι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι στις αρχές του 2015 η Ελλάδα ευημερούσε και ήταν ο παράδεισος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είτε ζούσαν σε άλλη χώρα είτε λένε συνειδητά ψέματα. Πολύ πιθανό να ισχύουν και τα δύο.

Τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει μία πολύ σοβαρή και βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεργία στο 27%. Παραλάβαμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο ή προϋπολογισμό για την προστασία των πολιτών από τη φτώχεια εντός της κρίσης. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτής της εκρηκτικής κατάστασης.

Το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προέβλεπε τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης. Ήταν το πρώτο βήμα με παροχές σε είδος, που σχετίζονταν με βασικές ανάγκες διαβίωσης, προκειμένου να ανακουφιστούν οικογένειες που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ακολούθησαν πολλά ακόμη βήματα, τα οποία εντάσσονταν σε μία ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των συνθηκών που τη δημιούργησαν.

Από το 2015 τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός που κατευθύνεται στην Πρόνοια. Εφαρμόστηκαν ουσιαστικές πολιτικής στήριξης, όπως η θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, του επιδόματος ενοικίου και του επιδόματος παιδιού. Ξεκίνησε η παροχή σχολικών γευμάτων σε σχολεία όλης της χώρας, ένα πρόγραμμα από το οποίο επωφελούνται καθημερινά χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές.

Εφαρμόσαμε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική διασφάλισης της εργασίας και εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και πήραμε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Καταφέραμε λοιπόν μέσα σε τέσσερα χρόνια, να απαλύνουμε τις βαριές συνέπειες που συσσώρευσαν τα μνημόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού, μειώνοντας τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα επίπεδα πριν την κρίση.

Και συνεχίζουμε, με στόχο να μειώσουμε στην τετραετία 2019-2023 τη φτώχεια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να αυξήσουμε το ΚΕΑ κατά 11%, εντάσσοντας τους δικαιούχους του στην εργασία.

Σχεδιάζουμε επίσης να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις πολιτικές στήριξης του παιδιού, με αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος παιδιού, με επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας και με δημιουργία θέσεων για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στόχος μας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να αντιμετωπίσουμε άμεσα και επί της ουσίας την ανθρωπιστική κρίση. Και τα καταφέραμε. Συνεχίζουμε με σχέδιο και όραμα την προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Γιατί όποια και αν είναι η ερώτηση, ο άνθρωπος είναι η απάντηση.

*H Ελευθερία Χατζηγεωργίου είναι Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.