*Του Παναγιώτη Κοκκόρη

Το καράβι της κυβέρνησης βουλιάζει και ο καπετάνιος της πετάει τη σαβούρα, προσπαθεί με αγωνία να αλλάξει ρώτα και να μη χτυπήσει στα βράχια και λέει ψέματα στους επιβάτες, πολλά ψέματα!

Αυτό ακριβώς συμβαίνει δυστυχώς: O  ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον κανέναν δισταγμό να λέει κατά κυριολεξία ο,τι του ρθει για να κατασκευάσει fake news. Κάθε μέρα διαδίδει και ένα νέο ψέμα για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το μόνο που τους έχει μείνει να κάνουν αφού δεν έχουν να επιδείξουν ούτε έργο αλλά ούτε και σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Είναι η λύση απελπισίας για αυτούς.

Πολλά τα παραδείγματα του ψεύδους! Ως πρώην ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αναφερθώ στο πλέον κωμικό και χυδαίο -από πολιτική άποψη- ψέμα που αφορά τις επικουρικές συντάξεις. 

Με περισσό θράσος και πολιτικό αμοραλισμό η κυβέρνηση που έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου, που μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τις εισφορές, έρχεται τώρα με ωμά ψέματα να υποστηρίξει δήθεν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων:

• Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ).

• Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ).

• Ο τρίτος προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

Σημειώστε ότι στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει «κενό» στην πρώτη δεκαετία της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεισφέρει  και το Κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι «χαρτζιλίκι») και δεν θα «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Για να το πούμε με απλά λόγια, αφενός οι σημερινοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν κανονικά το ασφαλιστικό σύστημα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, αφετέρου θα έχουν το δικαίωμα αν το θελήσουν να έχουν το παραπάνω μέσω της πρόσθετης ιδιωτικής ασφάλισής τους.

Εκείνο που έχει σημασία ότι θα ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη, έναν δρόμο που κατεδάφισε πριν καν τον ανοίξει η κυβέρνηση της κατά… φαντασία αριστεράς –διότι ούτε αριστερά, αλλά ούτε ακριβώς και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι είναι- με αποτέλεσμα όταν η λεωφόρος της ανάπτυξης θα είναι ανοιχτή και οι σημερινοί εργαζόμενοι θα είναι συνταξιούχοι, οι πόροι για την καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων θα καλύπτονται πλήρως από την ανάπτυξη, την αύξηση των μισθών και τη μείωση της ανεργίας.

Ας το πάρουν χαμπάρι οι κυβερνώντες και ο πρωθυπουργός,… ας δεχθούν το μοιραίο: η προκατάληψη και η οπισθοδρόμηση φεύγουν με το ΣΥΡΙΖΑ, η Πρόοδος και η Ανάπτυξη έρχονται με τη Νέα Δημοκρατία!

*Ο Παναγιώτης Κοκκόρης, είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στην Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης