Του  Γιώργου Λαζαρίδη*

Η οικονομική κρίση έπληξε βάναυσα την οικονομία αλλά και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ευλογημένος τόπος με πολλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανάπτυξη, καθώς καλύπτει σχεδόν στο σύνολο τις προϋποθέσεις ανάπτυξης σε πολλούς τομείς όπως η Γεωργία, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και μπορεί να υποστηρίξει την βιομηχανική ανάπτυξη.

Η Μακεδονία μας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει ξανά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομών και υποστήριξης, της ανάπτυξης που προσδοκούμε, όπως η συντήρηση και επέκταση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής.

Ο κλάδος της Γεωργίας κάλυπτε στο παρελθόν το 23% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει συρρικνωθεί μόλις στο 3%. Αυτό από μόνο του δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι μπορούμε να περιμένουμε, με τους κατάλληλους χειρισμούς, την ανόρθωση της Γεωργίας και άμεσα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Για τον Τουρισμό, μια σειρά τομέων ανάπτυξης όπως ο χειμερινός τουρισμός με τα χιονοδρομικά κέντρα, ο ιαματικός τουρισμός με τα ιαματικά λουτρά που υπάρχουν, ο θρησκευτικός τουρισμός με τις επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάρχουν άφθονα στη Μακεδονία, καθώς και λοιπά παραδείγματα ειδικών μορφών τουρισμού θα οδηγήσουν σε θετικούς ρυθμούς και θα προσδώσουν κύρος στην περιοχή μας, βελτιώνοντας την εικόνα.

Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της Μακεδονίας, της εξαγωγικής αλλά και της εμπορικής δραστηριότητας που ξεχώριζε πάντα. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον μας.

*Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι εν ενεργεία βουλευτής και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.