Της Έλενας Ράπτη*

Η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές που έρχονται. Από το 2015 η πόλη έχει καθηλωθεί σε μια στασιμότητα, την ίδια ώρα που όλες οι μητροπόλεις των όμορων χωρών κάνουν βήματα μπροστά. Η οικονομική της ανάπτυξη είναι αναιμική.

Ο παραγωγικός της τομέας σχεδόν ερειπωμένος γεμάτος «κουφάρια» εργοστασίων στη βιομηχανική περιοχή και εταιρίες που πέρασαν τα σύνορα. Η καινοτομία και η έρευνα χωρίς ειδήσεις. Οι υποδομές είναι ξεπερασμένες από την εποχή και αδύναμες να εξυπηρετήσουν ένα φιλόδοξο σχεδιασμό. Το μετρό εγκαινιάζεται χωρίς να έχει γίνει, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σταματούν στη μέση του δρόμου, η πόλη δεν έχει ούτε ένα στοιχείο έμπνευσης που μπορεί να την οδηγήσει στο μέλλον.

Η συνεισφορά της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη ήταν η ίδρυση γραφείου πρωθυπουργού, που δήθεν θα σηματοδοτούσε την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και που κατάντησε μια ακόμη πολιτική γραφικότητα αποκαλύπτοντας το ψεύτικο ενδιαφέρον για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη έμεινε πολύ πίσω και αυτή είναι μια αναγνωρισμένη πραγματικότητα από όλους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδείξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο που έγινε στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας της. Αντιθέτως ευθύνεται πλήρως για την απώλεια θέσεων στην ανταγωνιστικότητα, για τη δημιουργία μιας πόλης χωρίς δουλειές, για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία, για την έλλειψη σχολικής στέγης, για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ποια είναι η αξία της Θεσσαλονίκης στη συνολική αξία της χώρας. Ξέρει το στρατηγικό πλεονέκτημα της πόλης και τις δυνατότητες που έχει να πρωταγωνιστεί. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μεγάλη. Οι βασικές συνθήκες είναι σταθερές. Πύλη εισόδου στην ανατολή. Πύλη εισόδου στα Βαλκάνια. Σύνορα της ενωμένης Ευρώπης. Η θέση της πόλης είναι το βασικό της πλεονέκτημα. Μπορούμε να δώσουμε φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για την επιστροφή των επιχειρήσεων που έφυγαν. Μπορούμε να στηρίξουμε τη νέα επιχειρηματικότητα με ευρωπαϊκά κονδύλια και νέους νόμους που θα δημιουργούν ένα φιλικό οικονομικό περιβάλλον.

Μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. Μπορούμε να δώσουμε κύρος στα Πανεπιστήμια της πόλης, χρήματα στην έρευνα και την καινοτομία αξιοποιώντας ήδη υπάρχουσες δομές. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης με νέα έργα, την αξιοποίηση του λιμανιού, την ολοκλήρωση (επιτέλους) του μετρό, την ανάπλαση των χώρων της διεθνούς έκθεσης, την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων, τη δημιουργία αξιόπιστων αστικών συγκοινωνιών. Μπορούμε να συνδυάσουμε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να κάνουμε ένα γενικό προσκλητήριο επενδυτών σε μια χώρα που πλέον δε θα είναι εχθρική στην επιχειρηματικότητα για να δημιουργήσουμε πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές στους συμπολίτες μας. Η Θεσσαλονίκη υποχρεώθηκε σε μια μετριότητα έργων και προσδοκιών. Είναι ώρα να ξεφύγει από αυτή. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε στις 26 Μαΐου, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει και το δικό της μέλλον.

Είμαστε όλοι εδώ για να καταφέρουμε.

*Η Έλενα Ράπτη είναι Βουλευτής ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.