*Του Παναγιώτη Κοκκόρη

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για τη δημογραφική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2015-2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 91.207, ενώ το 2017 οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τις 90.000 ετησίως, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε, επίσης, και ανατροπή του μεταναστευτικού ισοζυγίου με τη διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας και υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης.

Περισσότερο ανατριχιαστική όμως ήταν δυστυχώς η αντιμετώπιση που είχαν οι ολοένα και πιο λιγοστές οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων στην Ελλάδα, από μία κυβέρνηση που υποτίθεται είχε το… ηθικό πλεονέκτημα για να κυβερνήσει τη χώρα. Δυστυχώς πέρα από την αερολογία για το.. σκίσιμο των μνημονίων και άλλα τέτοια φαιδρά, η πρώτη φορά αριστερή –κατά τα φαινόμενα και μάλλον τελευταία- κυβέρνηση του λαλίστατου περί όλων των άλλων κ. Τσίπρα όχι μόνο αγνόησε τον εθνικό κίνδυνο που συνεπάγεται η δημογραφική συρρίκνωση, αλλά έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να τον ενισχύσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλοπρόσαλλη μεταναστευτική της πολιτική και η μείωση των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με τον νόμο 4512 του 2018.

Η κατάσταση είναι σήμερα κάτι παραπάνω από δραματική και τα βασικά της αίτια εντοπίζονται σαφώς στην οικονομική κρίση  και την επακόλουθη υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό του μνημονίου που ανέτρεψε τις ισορροπίες. Η Ελλάδα υπέστη μία κολοσσιαία οικονομική και κοινωνική καταστροφή (πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, έκρηξη της ανεργίας) και όπως ήταν φυσικό οι ευαίσθητες δημογραφικές ισορροπίες ανατράπηκαν, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραματικά Το αποτέλεσμα αυτών των δημογραφικών εξελίξεων ήταν ο ελληνικός πληθυσμός μεταξύ 2008-2017 να μειωθεί κατά 355.000 κατοίκους.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το 2050: ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια(σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια (στο πιο απαισιόδοξο), Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκ. σήμερα σε 1,4 εκ. (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκ. (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050, και ότι ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκ. το 2015 σε 3-3,7 εκ.

Συχνά ακούσαμε από δήθεν προοδευτικούς αναλυτές να διαλαλούν ως… κύμβαλα αλαλάζοντα –ιδιαίτερα στη διάρκεια των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων προς τη χώρα μας- ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα. Το Εθνικό Δημογραφικό Ινστιτούτο (INED) της Γαλλίας, μιας χώρας που έχει δεχθεί εκατομμύρια μεταναστών τους διαψεύδει κατηγορηματικά! Με σειρά ερευνών  του καταλήγει να παρομοιάσει τη μετανάστευση, σε σχέση με το δημογραφικό, με «πίθο των Δαναΐδων». Οσοι μετανάστες και να έρθουν το δημογραφικό μακροχρόνια δεν επιλύεται. Άλλα είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Μια συνολική δημογραφική πολιτική θα περιελάμβανε: α. Μέτρα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μέσω εκτεταμένου δικτύου φύλαξης παιδιών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενεργοποίηση του θεσμού βοηθών μητέρων, αμειβόμενες γονικές άδειες). β. Μείωση ανεργίας νέων. γ. Οικονομική στήριξη γονέων από το πρώτο παιδί. δ. Στήριξη νέων ζευγαριών με ειδικά στεγαστικά κ.ά. δάνεια.

Τέτοια μέτρα πρότειναν και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό (1991) και η Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών (ΕΔΗΜ), αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Με πλήρη συναίσθηση του προβλήματος και με απόλυτη προσήλωση στο καθήκον της προς τη χώρα και την ελληνική οικογένεια, η Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού που κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα: 

• Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

• Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί

• Επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν.4512/2018)

• Δεσμευόμαστε πως κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

• Επεκτείνουμε το ωράριο των Παιδικών Σταθμών

• ενισχύουμε τα ολοήμερα σχολεία, που λειτουργούν μέχρι τις 18.00 με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης, ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να εναρμονίζεται καλύτερα με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Τα παραπάνω που προτείνουμε δεν είναι λόγια, θα γίνουν πράξεις. Και θα είναι μόνο η πρώτη δέσμη των έξι μέτρων που θα ληφθούν γιατί στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ελληνική οικογένεια. Επειδή νοιαζόμαστε για τη χώρα και για το μέλλον της, επειδή θέλουμε μια Ελλάδα δυνατή, επειδή δεν είμαστε ούτε με τους λίγους, ούτε με τους πολλούς, αλλά με ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες!

*Ο Παναγιώτης Κοκκόρης είναι υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης