Μετά την πάροδο έξι μηνών στο «τιμόνι» του δήμου Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης έχει δώσει πλέον ένα ευδιάκριτο στίγμα, τόσο προσωπικό όσο και στο επίπεδο της διοίκησης που ασκεί. Διαβάστε πως σκιαγραφεί την προσωπικότητά του ο Δημήτρης Διαμαντίδης, μέσα από τις σελίδες της "Ημερησίας"...

 

Στην "Ημερησία του Σαββάτου" ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης σκιαγραφεί την πολιτική προσωπικότητα του νέου δημάρχου και καταγράφει την πορεία του μέχρι και σήμερα στο δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης γράφει για τον Γιάννη Μπουτάρη:

«Εγώ είμαι ο αέρας της αλλαγής και φυσάω για ότι κάνει καλό στην πόλη», είχε επισημάνει για τον εαυτό του προεκλογικά τον Οκτώβριο του 2010 ο Γιάννης Μπουτάρης με την αμεσότητα του πρωτογενούς πολιτικού λόγου, που τον χαρακτηρίζει, ο οποίος δεν καλουπώνεται και έχει ως κυρίαρχο ζητούμενο την αποτελεσματικότητα. Μετά την πάροδο έξι μηνών στο «τιμόνι» του δήμου Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης έχει δώσει πλέον ένα ευδιάκριτο στίγμα, τόσο προσωπικό, όσο και στο επίπεδο της διοίκησης, που ασκεί, η οποία βέβαια σε μεγάλο βαθμό δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τη χρονική συγκυρία και τις τεράστιες δυσκολίες, ιδιαίτερα στα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης.
Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, που τον στήριξε προεκλογικά, δείχνουν να διακατέχονται από σκαμπανεβάσματα συμπάθειας και αντιπάθειας, καθώς «μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν».
Ετσι φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν αντιληφθεί πως με το δήμαρχο αναγκαστικά σ΄ άλλα θέματα θα συμφωνούν, σ΄ άλλα θα διαφωνούν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μεταβληθεί εύκολα, γιατί ούτως ή αλλιώς η πρωτοβουλία του για τη Θεσσαλονίκη είχε εξαρχής υπερβατικό διακομματικό χαρακτήρα.
Οι επιχειρηματικές του καταβολές είναι εμφανείς στον τρόπο άσκησης διοίκησης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα είναι εφικτό.
Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη πιστώνεται στα «θετικά» του στο μικρό χρονικό διάστημα της δημαρχίας του, αφού κατάφερε, μαζί με τη βοήθεια και άλλων φορέων-συνεργατών, να ανοίξει «πόρτες συνεργασίας» στον τομέα αυτό με την Τουρκία, καθώς και με άλλους προορισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, που ξεκίνησε να λειτουργεί στο τέλος Μαΐου, ενώ προσπαθεί με συνεχείς διμερείς επαφές να εντάξει τη συμπρωτεύουσα στη λίστα των τουριστικών προορισμών των επισκεπτών από την Τουρκία.
Επιπλέον καίρια ήταν η συμβολή του στην αναβίωση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, όπου είναι πρόεδρος, με στόχο τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων (περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ξενοδόχοι, λιμάνι κ.ά.) για να προωθηθούν ταχύτερα δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Ειδικά για το λιμάνι ο δήμαρχος έδειξε πως έχει καταλάβει από την πρώτη ημέρα, που ανέλαβε, πως σ΄αυτή τη δύσκολη χρονικά στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει μόνο αυτόν το μεγάλο πόλο ανάπτυξης.
Μάλιστα δίνει τόση έμφαση σ΄αυτόν όσο κανείς προκάτοχός του, καθώς διαβλέπει ευκαιρίες για την τοπική οικονομία. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ιδιαίτερα εάν γίνουν αντιληπτές οι υπεραξίες, το σε ανύποπτο χρόνο διατυπωθέν αίτημά του να περιέλθει το λιμάνι στην κυριότητα του δήμου, ο οποίος θα νοικιάζει σε ιδιώτες τη χρήση του.

Ανοιγμα στην Τουρκία
Οι επαφές του με την Τουρκία, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου στη Θεσσαλονίκη, το δικό του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και οι πολλαπλές δηλώσεις του για την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, προκαλούν «αλλεργία» σε συντηρητικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, που γίνεται «εγκεφαλικό» όταν ο δήμαρχος τοποθετείται υπέρ της δημιουργίας τζαμιού στην πόλη.
«Αυτό που κάνω είναι να προωθώ τα οικονομικά συμφέροντα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, που καθορίζεται από την κυβέρνηση της χώρας μας» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας: «πείτε μου αν πιστεύετε ότι μόνο η αθηναϊκή επιχειρηματικότητα πρέπει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η Τουρκία διπλασίασε το κατά κεφαλήν εισόδημά της και η Θεσσαλονίκη να το παίζει ακρίτας».
Ουσιαστικά ο κ. Μπουτάρης με απλές και γρήγορες πρωτοβουλίες αξιοποιεί προς όφελος της πόλης την κεντρική ιδέα της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας, που πρωτοανέπτυξε ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Το ίδιο πράττει ο κ. Μπουτάρης και με τον εβραϊκό παράγοντα, καθώς το πρώτο επίσημο ταξίδι του ήταν στο Ισραήλ, σε τουριστική έκθεση στο Τελ-Αβίβ, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο οι Εβραίοι της πόλης, που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Ανάλογες δράσεις επιθυμεί να δρομολογήσει και σε άλλες χώρες της περιοχής, στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτή η άνεση του δημάρχου στο να υλοποιεί δράσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα άτυπα όρια του ρόλου του, δεν αρέσει καθόλου στους πολιτικούς αντιπάλους του, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και με επιτυχία στους στόχους του. Ετσι καταβάλλουν προσπάθεια να του προσάψουν διάφορα.
Για την «ταμπακιέρα» όμως κανείς εκ των αντιπολιτευόμενων δεν τολμά να μιλήσει, ότι δηλαδή, ο δήμος έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με καταχρήσεις στα ταμεία του, μεγάλο και χρόνιο θέμα με την αποκομιδή των σκουπιδιών και πάνω απ΄όλα η πόλη γνωρίζει την τελευταία τριετία-τετραετία πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και αποβιομηχάνιση.
Τώρα το καινούριο «στοίχημα» για τον ίδιο είναι οι εκδηλώσεις του 2012, όταν και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Στόχος θα πρέπει να είναι η διαφήμιση της πόλης στο εξωτερικό, είπε και έθεσε ευθύς εξαρχής την προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη, που μπορεί να αξιοποιήσει το επόμενο έτος, όχι μόνο για να εορτάσει, αλλά και για να αναπτυχθεί. Μάλιστα υπογράμμισε ότι υπάρχει σκέψη να γίνει μια εκδήλωση από κοινού με την Τουρκία, ενώ επικεφαλής της ομάδας, που θα ασχοληθεί με τις εκδηλώσεις του 2012, θα είναι ο επιχειρηματίας (από τον κλάδο του τουρισμού) Σταύρος Ανδρεάδης.
Ομως το πρόσωπο του Σ. Ανδρεάδη και κάποιες πτυχές της επιχειρηματικής δράσης του εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις από στελέχη της παράταξης του δημάρχου, ακόμη και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Η εξέλιξη των πραγμάτων και πάνω απ΄όλα το αποτέλεσμα θα δικαιώσει ή όχι τον κ. Μπουτάρη, που μπορεί καμιά φορά να προκαλεί, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει όρθιος, παρόλο που περιβάλλεται από «ναρκοπέδιο».

Επιχειρηματίας
Οι επιχειρηματικές του καταβολές είναι εμφανείς στον τρόπο άσκησης διοίκησης. Κατάφερε να ανοίξει «πόρτες συνεργασίας» στον τομέα του τουρισμού, ενω διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.

Ανάπτυξη
Επιπλέον καίρια ήταν η συμβολή του στην αναβίωση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, με στόχο να προωθηθούν ταχύτερα δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Το λιμάνι
Ειδικά για το λιμάνι ο δήμαρχος έδειξε πως έχει καταλάβει από την πρώτη ημέρα ότι σ΄αυτή τη δύσκολη χρονικά στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει μόνο αυτόν το μεγάλο πόλο ανάπτυξης. Μάλιστα, δίνει τόση έμφαση σ΄αυτόν όσο κανείς προκάτοχός του...