Με ένα "νόμο" έδωσε τη Μακεδονία, με ένα "νόμο" θέλει να δώσει και το Αιγαίο αυτός που θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα... νόμο!

*Του Νίκου Καραγιαννακίδη

Όποιος είδε χθες τις δηλώσεις του Ερντογάν -ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί- κι είδε το ύφος και το φανατισμό με τον οποίο το έλεγε, ταυτόχρονα βλέποντας και τον φανατισμό του κόσμου από κάτω να ουρλιάζει από ανυπόστατη εθνικιστική έξαψη- μόνο μία διαπίστωση μπορούσε να κάνει. Οι άνθρωποι αισθάνονται απίστευτα ξένοι στα μέρη μας. Ξέρουν ότι δεν τους ανήκουν, ξέρουν ότι δεν είναι η φυσική συνέχεια κι εξέλιξη του χώρου και του χρόνου. Άλλη εξήγηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Φανταστείτε, ωστόσο, να ακούγαμε στην ίδια εκδήλωση από το στόμα του Ερντογάν πως συμφωνεί και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση των ναυτικών μιλίων μας από 6 σε 12, ή πάλι πως χαιρετίζει μία τέτοια πράξη, ή πάλι ότι συμφώνησε στην οριοθέτηση της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, ή ότι θα πρέπει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ή έστω, ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων και τη Μικρασιατική καταστροφή, ή ότι η Τουρκία θα αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Β. Κύπρο, ή ότι αναγνωρίζει τις περιουσίες των Ελλήνων της Ίμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης. Φανταστείτε, επίσης, να προέβαινε και στις αντίστοιχες πράξεις των δηλώσεών του και στη συνεχεια να διοργάνωνε πανηγυρικές εκδηλώσεις στη χώρα του για τα επιτεύγματά του αυτά.

Κι όμως, ενώ όλα τα παραπάνω είναι αποδεδειγμένα και χωρίς ανάγκη ερμηνείας κάποιου διεθνούς κανόνα δικαίου ή κάποιου ιστορικού κεφαλαίου, νομικά και ιστορικά δίκια μας, οι Τούρκοι όχι μόνον δεν τα αναγνωρίζουν αλλά απεναντίας καταπατούν ό,τι ελληνικό με φοβερό μίσος κι εθνικισμό.

Από την άλλη πλευρά, χωρίς καμία ανάγκη φαντασίας, ζούμε ακριβώς το αντίστροφο. Έχουμε έναν... Έλληνα πρωθυπουργό και μία ανεκδιήγητη κυβέρνηση, που το τουρκικό νομικό και ιστορικό άδικο θέλει να το κάνει... νόμο! Ναι, αυτοί που καταδίκαζαν ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, θέλουν τώρα να κάνουν το ανήθικο και ανηστόρητο... νόμιμο! Γιατί; Για να πάρει... Νόμπελ Ειρήνης και να αποκτήσει ένα προεκλογικό προσωπικό αφήγημα! Ο θλιβερός "ηγέτης" εκτέλεσε το "έργο" που του ανέθεσαν στις Πρέσπες, ρίχνει και τα "θεμέλια" και για Αιγαίο και "κτίζει" το "ηγετικό" του προφίλ. Ξεπούλησε τα πάντα και τους πάντες. Ιδιωτική και δημόσια περιουσία, παλιούς συντρόφους, ιστορία και αγώνες.

Μας αφήνει υπό κηδεμονία και με μια παρακμή του πολιτικού συστήματος που θα την πληρώνουμε για πολλά χρόνια. Η συστηματική απαξίωση σε θεσμούς, κανόνες, νόμους, αρχές θα μας ακολουθεί όπως ακριβώς ακολούθησε αυτός τη ρότα της καρέκλας του. Μόνο αυτή δεν έχασε στα τέσσερα χρόνια "πρώτη φορά αριστερά" και προσευχόμαστε και τελευταία...

*Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος