*Του Νίκου Καραγιαννακίδη

Οι παλαιότεροι θυμούνται το πρώην ανατολικό μπλοκ και το πως οι λαοί ζούσαν υπό τη σκιά μίας αστείας, κιτς, απάνθρωπης ωστόσο προπαγάνδας. Σήμερα μετά που αυτή κατέρρευσε, όλη η ανθρωπότητα απορεί για το πώς αυτό το αίσχος υπήρξε και γελάει με το τελευταίο κατάλοιπό του, τη... Βόρεια Κορέα και τον μέγιστο ηγέτη της. Αυτή η συμφωνία των Πρεσπών, τα θλιβερά πρόσωπα που συνέπραξαν σε αυτή και φυσικά η ΣΥΡΙΖΑνελική προπαγάνδα για την ορθότητά και την αναγκαιότητα της μοιάζουν πάρα μα πάρα πολύ με την τότε κομμουνιστική και σου δημιουργεί την πεποίθηση ότι μόνο από νοσταλγούς τέτοιων καθεστώτων θα μπορούσε να συναφθεί.Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία ήρθε για να μείνει πλανώνται πλάνην οικτράν.

Ως δικηγόρος -με είκοσι χρόνια στα δικαστήρια- βλέπω συμφωνίες που όταν στηρίζονται στο ψέμα, την κακοπιστία και την "μπαμπεσιά", καταρρέουν εύκολα και άμεσα. Της συγκεκριμένης τίποτε από αυτά δεν της λείπει, απεναντίας ξεχειλίζει από όλα τα "συστατικά" της αποτυχίας.

Ως άνθρωπος που αγαπά να μελετά την ιστορία, πάλι δεν διακρίνω λόγους ύπαρξης και μακροημέρευσης. Η συμφωνία αυτή ήρθε για να ρίξει... λάσπη και στάχτη στην προϋπάρχουσα ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ χρυσή ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Αυτοί που την συνέταξαν μοιάζουν με αλχημιστές απατεώνες του Μεσαίωνα που δήθεν παρήγαγαν χρυσό από την πέτρα ή από το νερό. Νομίζουν ότι έσωσαν, ωστόσο αυτό που έκαναν είναι ότι κατέστρεψαν. Όχι εμάς και την ιστορία μας, αλλά πρωτίστως τους εαυτούς και τον λαό δευτερευόντως των Σκοπίων. Αυτοί που την συνέταξαν δεν γνωρίζουν καν τι είναι το "χρυσάφι", διότι αν το γνώριζαν θα σέβονταν την υφιστάμενη ιστορία που είναι γραμμένη με... χρυσά γράμματα στο παγκόσμιο βιβλίο της ιστορίας και της ανθρωπότητας.

Ως άνθρωπος με ενδιαφέρον για την γεωπολιτική κατάσταση της πατρίδας μας πάλι δεν βλέπω τη συμφωνία να έχει χρόνια ζωής. Με "κουρελουδες" δεν ράβονται, δεν ζεσταίνονται, δεν στρώνονται, δεν δημιουργουνται έθνη και κράτη. Αυτή η συμφωνία είναι μία πρόσκαιρη "γεωπολιτική τσόντα" στο γεωπολιτικό κυκεώνα που ανοίγει τριγύρω μας και συμβαίνει για πρόσκαιρους γεωστρηγικούς λόγους που σύντομα θα επιφέρουν άλλες συνέπειες, πρωτίστως στα Σκοπια.

Σήμερα δεν θα πρέπει να είμαστε λυπημένοι αλλά υπερήφανοι γιατί μιλήσαμε, διαφωνήσαμε, ζητήσαμε δημοψήφισμα, δακρύσαμε όχι με τα δακρυγόνα τους αλλά απο συγκίνηση για την πατρίδα, πήγαμε σε συλλαλητήρια, διαμαρτυθήκαμε στα κόμματα και στους βουλευτές τους -που πηδούσαν από το ένα πλοίο στο άλλο αφήνοντας πισω τους όσους τους πίστεψαν- γράψαμε άρθρα, κινητοποιήσαμε φίλους και συγγενείς, σταθήκαμε όρθιοι και κοιτάξαμε κατάματα την ιστορια και ίσως και τον καθρέπτη μας...

eksar.jpg

(Φωτο που τράβηξα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια την περασμένη Κυριακή πριν το συλλαλητήριο όπου συμμετείχα μαζί με χιλιάδες πολίτες... )

*Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος