Με τόσα συντρίμμια καιρός να ξανακτίσουμε…

*Του Νίκου Καραγιαννακίδη

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά θα κληθεί ένα κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της ρευστοποίησης ενός εθνικού ιστορικού του κεφαλαίου και μάλιστα από τα δέκα μεγαλύτερα παγκόσμιας ιστορίας. Τέτοιο προηγούμενο δεν έχει ξαναγνωρίσει η πολιτική και… ιστορική επιστήμη. Το σκηνικό που στήνεται έχει δύο θλιβερές εικόνες. Η μία σχετίζεται με την εικόνα της Ελλάδας και του θλιβερού πρωθυπουργού της. Η άλλη με τα πρόσωπα αυτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Όσο αφορά τον κ Τσίπρα, αυτός από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, συμπεριφερόταν ως εκκαθαριστής του υλικού και πνευματικού, πλούτου της. Διατυμπάνιζε με τις πράξεις του και τις φράσεις του ότι αυτή η χώρα έχει τελειώσει και πως τα πάντα πλέον είναι προς πώληση ή μάλλον προς… ξεπούλημα.

Στις πτωχεύσεις διορίζεται ένας σύνδικος που αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία, ο οποίος ξεπουλά όλη την πτωχευτική περιουσία προς ικανοποίηση των πιστωτών. Στην περίπτωσή μας, αυτή την δουλειά την ανέλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος φρόντισε να μας πτωχεύσει πρωθύστερα. Οι πράξεις του δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αυτός προσυμφώνησε τη διαδικασία και την πτωχευτική εκκαθάριση της πατρίδας μας, με τους δανειστές πριν την ανάληψη της εξουσίας. Η διακυβέρνησή του απλώς στηρίχτηκε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα απόκρυψης του αίσχους που ζούμε. Ναι, επί διακυβέρνησης Τσίπρα ο πλανήτης δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η χώρα μας και το Έθνος μας ρευστοποιείται.

Επί μικρασιατικής καταστροφής βιώσαμε το ξερίζωμα μίας ιστορίας 6.000. Επί τεσσάρων ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βιώσαμε τη ρευστοποίηση των πάντων. Δείτε ξεπούλημα τραπεζών για μόλις 4,5 δις, ενώ η αξία τους ήταν 350 δις, δείτε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, δείτε ξεπούλημα κόκκινων δανείων, δείτε ξεπούλημα ιθαγένειας και υπηκοότητας σε αγνώστου προελεύσεως μουσουλμάνους, δείτε υποβάθμιση πανεπιστημίων, σχολείων (αφαίρεση θρησκευτικών, παραποίηση ιστορίας, αφαίρεση αρχαίων), δείτε συμφωνία υποτέλειας της χώρας για 99 έτη (όχι 100 γιατί επικοινωνιακά δημιουργούσε πρόβλημα).

Ύστερα από αυτά φτάσαμε και στη ρευστοποίηση ενός ιστορικού, ίσως του μεγαλύτερου στον κόσμο, brand name. Το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Πάει κι αυτό. Το τελευταίο που έμεινε να πράξει ο θλιβερός πρωθυπουργός, είναι το ξεπούλημα της Θράκης, το οποίο, δεν αποκλείω να το συνοδεύσει με εκλογική συμφωνία με τον Ερντογάν. «Σου δίνω την εκλογή Μουφτή, μου δίνεις τους ψήφους που έχει το προξενείο σου». Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη πιο θλιβερό από τον θλιβερό Πρωθυπουργό. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία, την οποία ίσως και να μην έχουν διαβάσει ή κατανοήσει. Αυτοί το πράττουν για τρία ακόμη μηνιάτικα. «Ξεπουλούν» την ιστορία μας για να μην πέσει η κυβέρνηση και χάσουν από 22.000 ευρώ έκαστος. Αύριο, όταν θα μαθαίνουν οι απόγονοί μας τη σύγχρονη ιστορία, θα διαβάζουν τα καθέκαστα και θα απορούν…«είναι δυνατόν; Υπήρξαν Έλληνες που ψήφισαν κι έκαναν τέτοια πράγματα; Πώς ήρθαν αυτοί οι… «βάρβαροι» στην εξουσία;».

Το ερώτημα σήμερα είναι αν υπάρχει λύση! Η απάντηση είναι ναι, υπάρχει και για να επέλθει θα πρέπει να αλλάξουμε πνεύμα. Το ότι αυτή τη στιγμή ταπεινώνεται ένα έθνος από έναν κακόμοιρο (κατ’ εμέ) και θλιβερό πρωθυπουργό δεν είναι τυχαίο. Σε αντίθεση με το υπέροχο ποίημα του Καβάφη, όπου οι βάρβαροι, ενώ τους περιμένουν, δεν έρχονται, στην περίπτωσή μας ήρθαν, ενώ δεν τους περιμέναμε. Στο ποίημά του ο Καβάφης τους θέλει να μην έρχονται, αλλά στην έλευσή τους βάζει την κοινωνία να ελπίζει ότι μετά από την… καταστροφή που θα φέρουν θα υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα. Καιρός, λοιπον, στην περίπτωσή μας, μετά από τόση καταστροφή που έφεραν, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα που θα έχει ως βάσεις τις αξίες και τις παραδόσεις μας…

* Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος της Θεσσαλονίκης