Του Χρήστου Δεμερτζή*

Συγκρίνω συχνά στην καθημερινότητα μου την εικόνα που παρουσιάζουν διάφοροι μικροί και μεγάλοι δήμοι πρότυπο ανά την Ελλάδα με τον δικό μας δήμο. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που φταίει και σήμερα ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν έχει την θέση που του αρμόζει (ως ο 2ος μεγαλύτερος δήμος στην βόρειο Ελλάδα) αλλά και με τις ελλιπείς υπηρεσίες που παρέχει προς τους δημότες.

Ξεκάθαρα απαντώ ότι αυτό που μας λείπει και ελπίζω να δούμε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι η απουσία ενός συγκροτημένου και ρεαλιστικού σχεδίου- όραμα θα το ονομάσω- από πλευράς όσων διεκδικούν να διοικήσουν το δήμο μας. Δυστυχώς για πολλούς η στρατηγική τους έχει ορίζοντα, και τελειώνει την ημέρα των εκλογών. Όμως ένας τόσο μεγάλος δήμος με τεράστια προβλήματα που στην συνέχεια θα κατηγοριοποιήσω και θα αναφέρω δεν μπορεί να μένει κολλημένος στον βούρκο μιας ξεπερασμένης νοοτροπίας αλλά και στο έλεος των προσωπικών στρατηγικών ορισμένων.

Αυτό που κατά την δική μου κρίση χρειαζόμαστε αρχικά είναι έναν δήμαρχο manager που θα θέτει προτεραιότητες και στόχους, θα ελέγχει και θα συντονίζει το έργο της δημοτικής του ομάδας, και μία δημοτική ομάδα που θα λειτουργεί με εξωστρέφεια, θέληση, κοντά στον κόσμο και στα προβλήματα μα πάνω από όλα αγάπη για τον τόπο που ζούμε.

Σήμερα ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι αντιμέτωπος με σοβαρά και σύνθετα ζητήματα που είναι αδύνατο σε λίγες σειρές να αναλύσουμε. Επιγραμματικά όμως θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της σχολικής στέγης, στο ζήτημα του περιβάλλοντος αλλά και σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή,

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Ο δήμος μας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας! Αυτό σημαίνει ότι πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν να ζουν στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, δημιουργούν τις οικογένειες τους και υπάρχει άμεση ανάγκη για σχολική στέγη. Ενώ η σχολική στέγη είναι ένα ζήτημα που κατά την διάρκεια των ετών απασχόλησε όλες τις διοικήσεις και με αρκετούς χαρακτηρισμένους χώρους για σχολεία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Πέρα από κάποια προκατασκευασμένα kibo και με μαθήματα σε υπόγεια για να γλιτώσουμε την διπλοβάρδια δεν είδαμε να αξιοποιείται ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την ανέγερση νέων σχολείων. Δηλαδή οι προσωρινές λύσεις ανάγκης έγιναν μόνιμες. Δυστυχώς για εμάς δεν ακολουθήθηκε η πολιτική άλλων όμορων δήμων που ενέταξαν σχολεία στο ΕΣΠΑ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σημαντικότερο θέμα η δυσοσμία ειδικότερα στην δημοτική ενότητα του Ελευθερίου Κορδελιού. Ενώ είχε γίνει σύσκεψη στο υπουργείο με τους επικεφαλής των παρατάξεων και εκπροσώπους από την περιφέρεια ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό που έχουν φτάσει οι ενέργειες που αποαφασίστηκαν καθώς κι από που προέρχεται η δυσοσμία. Επίσης η έλλειψη χώρων πρασίνου και η μη ανάπλαση των ήδη υπαρχουσών που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και της εγκατάλειψης . Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί η περιφέρεια με 15 εκ. ευρώ ο δήμος μας όχι μόνο δεν κατέθεσε έγκαιρα φάκελο αλλά πήραμε τα λιγότερα χρήματα (περίπου 210 χιλ. ευρώ) από όλους τους δήμους στο πολεοδομικό συγκρότημα έχοντας σήμερα το ισοζύγιο πρασίνου-κατοίκων αρνητικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους κατοίκους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου αλλά και γενικότερα την δυτική Θεσσαλονίκη είναι αυτό των συγκοινωνιών. Τα δρομολόγια έχουν ελαττωθεί με αποτέλεσμα όσοι μετακινούνται να μην γνωρίζουν σε πόση ώρα θα έρθει το λεωφορείο, αλλά και όταν έρχεται δημιουργούνται τριτοκοσμικές συνθήκες με κόσμο να στριμώχνεται στα λεωφορεία. Οφείλουν κάποιοι στον ΟΑΣΘ να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας . Δυστυχώς απαιτούμε τα αυτονόητα, συχνά δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία αλλά και ταυτόχρονα έναν επανασχεδιασμό των διαδρομών ώστε να συγχρονίζονται με την ανάπτυξη του αστικού ιστού.

Κλείνοντας κρίνω σημαντικό να αναφέρω την ανάγκη για βελτίωση της αισθητικής εικόνας του δήμου, με πεζοδρόμια φιλικά προς τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, με παιδικές χαρές και πάρκα σύγχρονα και ασφαλή εναρμονισμένα με την νέα νομοθεσία, με παρεμβάσεις στο πράσινο, με έμφαση και προώθηση της ανακύκλωσης ως τρόπου ζωής.

Τίποτα όμως δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Για αυτό και η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη. Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει…

*Ο Χρήστος Δεμερτζής είναι τοπικός σύμβουλος Ευόσμου και πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δυτικής Θεσσαλονίκης