Του Νίκου - Θεόδωρου Χιονίδη*

Ως επαγγελματίας που κατάγεται, ζει και εργάζεται σε αυτή την πόλη, πλέον δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος και να μην εκφράσω την άποψη μου, όπως κάνω πάντα στη δουλειά μου. Και για αυτό πήρα την απόφαση να κοινοποιήσω, εν όψει της ΔΕΘ, τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου για την πόλη μας και την αδικία που όλοι νιώθουμε αυτήν την περίοδο.

Η Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κορυφαία εμπορική έκθεση της χώρας από το 1926, τη ΔΕΘ. Σε λίγες μέρες έχουμε την έκθεση, η οποία χωρίς αμφιβολία είναι ένας μεγάλος θεσμός για την πόλη. Η ΔΕΘ έχει προσφέρει πολλά στην πόλη, μια πόλη σε τόσο προνομιακή θέση η οποία πλέον έχει ευνουχιστεί και ασφυκτιά.

Κάθε χρόνο γίνεται κυριολεκτικά μια παρέλαση πολιτικών και μη από τη ΔΕΘ, κατ’ εμέ άνευ ουσίας και λόγου. Μια παρέλαση που περισσότερο δημιουργεί προβλήματα παρά λύνει.

Αυτές τις μέρες όλοι μοιραζόμαστε τη σκέψη για το τι κάνουν οι «εκλεγμένοι» μας για την πόλη και τους πολίτες που τους εξέλεξαν. Γιατί πάντα αυτή η πόλη πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα;

Άποψη μου είναι ότι τουλάχιστον ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να ενεργοποιηθεί, να αναλάβει δράση με μοναδικό σκοπό την εξωστρέφεια, ώστε να γίνει η πόλη μας ακόμα πιο ελκυστική, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των μεγάλων γεγονότων, όπως η ΔΕΘ. Ο εμπορικός κόσμος μόνο ενωμένος μπορεί να προχωρήσει, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη, Έλληνα και μη, κάτι διαφορετικό: ελκυστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Και επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου μόνο μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να γίνουν πράγματα, πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση με ποιους τρόπους μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας ώστε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος θεσμός της πόλης μας.

Ως Εμπορικός Σύλλογος συμφωνήσαμε να ανοίξουμε τις δυο Κυριακές της Έκθεσης ώστε να είναι η πόλη πιο ζωντανή και με την δικιάς μας συμμετοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Έκθεση έχει εμπορικό σκοπό. Αλλά, τίθεται το αυτονόητο ερώτημα, πως αυτό είναι εφικτό όταν η πόλη είναι αποκλεισμένη από αστυνομικό κλοιό, όταν γίνονται επεισόδια και ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο κέντρο. Πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε κάτι όταν δεν συντρέχουν οι βασικές προϋποθέσεις της εύρυθμης λειτουργίας μιας πόλης.

Γιατί είναι ανέφικτο αυτές οι αχρείαστες, κατ’ εμέ, εξαγγελίες να γίνονται την εβδομάδα πριν ή μετά τη ΔΕΘ; Γιατί πρέπει να επισκιαστεί η ίδια η ΔΕΘ και η πόλη από την πολιτική φαρσοκωμωδία που στήνεται κάθε χρόνο με μηδενικό αποτέλεσμα;

Κάθε χρόνο ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, κάθε χρόνο ζούμε το ίδιο έργο. Χορτάσαμε από μεγαλόπνοα έργα και πολιτικές, η πόλη απαιτεί ειλικρινές ενδιαφέρον και ουσιαστικές αλλαγές.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι, από τους πολιτικούς έως και τους πολίτες, ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία με τις εξαγγελίες της έκθεσης. Να μην θυμούνται μερικοί την πόλη μας μόνο για μία εβδομάδα τον Σεπτέμβριο.

*Ο Νίκος - Θεόδωρος Χιονίδης είναι επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ