Tης Βίκης Νάκου*

Επί 22 μέρες ζούμε την δεύτερη τραγικότερη πυρκαγιά που "χτύπησε" την Πατρίδα μας στον 21ο αιώνα, που διανύουμε μετά τα τραγικά γεγονότα της Ηλείας το 2007. Μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πολύ κοντά στην Πρωτεύουσα της Χώρας αφού το παραλιακό Μάτι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από την Αθήνα. Ο τρόπος που αντιμετώπισε καταρχήν η Κυβέρνηση την πυρκαγιά μ' έναν επισπεύδοντα πρωθυπουργό, ο οποίος περίμενε να ολοκληρωθεί η τελετή βράβευσής του στο Μόσταρ της Βοσνίας και μετά να έλθει στην Αττική αντί του ορθού αμέσως να διακόψει την επίσκεψή του λόγω της ενημέρωσής του, για την κατάσταση και την τραγική "σε απευθείας μετάδοση" σύσκεψη της Δευτέρας 23 Ιουλίου που ο επικεφαλής της Κυβέρνησης έκανε παιδαριώδεις ερωτήσεις όπως το πότε θα ξαναπετάξουν τα Canadair.

Άφωνοι μέσα στο Εθνικό δράμα παρακολουθήσαμε μία ανεκδιήγητη κατάσταση που έβαινε προς τα χειρότερά της αφού ακολούθησε μία εκατόμβη νεκρών η οποία ακόμη δεν έκλεισε και δυστυχώς συνεντεύξεις παρωδία και αντιμετώπιση με ιλαρό τρόπο αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Η Περιφερειάρχης απούσα, ο Δήμαρχος απών και οι κάτοικοι αλλόφρονες στην τραγωδία να σώσουν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους. Κι όμως όλοι αυτοί που αποτελούν τον κρατικό μηχανισμό μας είπαν πως όλα έγιναν σωστά και ο καθένας επέρριπτε ευθύνες στον άλλο με περισσή ευκολία ώσπου κάπου εκεί ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την "πολιτική ευθύνη" αλλά χωρίς να παραιτηθεί η Κυβέρνησης και χωρίς ίχνος ντροπής εμφανίστηκε στην περιοχή 8 μέρες μετά αξημέρωτα με την κουστωδία του παριστάνοντας τον υπεύθυνο Πρωθυπουργό αφού προηγήθηκε ο έταιρος κυβερνήτης που " μάλωσε" τους κατοίκους για αυθαιρεσίες και κούνησε το δάκτυλό του ως ένας άνθρωπος " νέος στην πολιτική" που δεν γνώριζε ο ίδιος από λάθη και παραλείψεις, αν και ο Πάνος Καμμένος είναι γεννημένος για να μην " τον αγγίζει τίποτε" παρά μόνον η εξουσία.

Μετά άρχισε το "πρώτο ημίχρονο" των παραιτήσεων μέσα από την γενική κατακραυγή και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την κατάρρευση του ΣυΡιΖα και των ΑνΕλ. Εκεί ο "πολιτικός παίχτης" Α. Τσίπρας είπε να τα "παίξει" όλα για όλα! Έστειλε SMS στους Βουλευτές του και στα πολιτικά στελέχη του, για το τι θα πρέπει να λένε στα τηλεοπτικά πάνελ μετά το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ και τις ανόητες δηλώσεις πολλών υπουργών του προεξαρχόντων, του Π. Πολλάκη και της Βουλευτού Ελένης Αυλωνίτου.

Τα sms της ντροπής που προέβαλε η εφημερίδα " Ελεύθερος Τύπος" το μόνο που κάνουν είναι να αποποιούνται κάθε ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης, να αποδίδουν ευθύνη στο κακό και φαύλο παρελθόν και να καθοδηγούν τα στελέχη στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες πως η κατάσταση εξομαλύνεται και το Μάτι αποκτά την ηρεμία του και την καθημερινότητά του. Τόσο ξεδιάντροπα και τόσο ανήθικα προπαγανδιστικά, για μία φορά ακόμη μας δείχνουν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η "καρέκλα της εξουσίας". Όμως ο πολιτικός χρόνος τελειώνει με τις Εθνικές Εκλογές, που έρχονται αργά ή γρήγορα και η συντριβή τους, για τα λάθη στην οικονομία, την φτωχοποίηση των Ελλήνων και ό,τι έφερε η σχεδόν τετράχρονη κυβερνητική τους εξουσία θα είναι ολοκληρωτική. Μαζί με αυτές τους τις πολιτικές αυτό που θα τους καταδιώκει είναι το αλαζονικό πρόσωπο που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα και κυρίως το κυνικό τους πρόσωπο στα αποκαΐδια του θανάτου και της συμφοράς. Όμως να είναι σίγουροι πως μαζί με την εκλογική συντριβή τους έρχεται και η δικαιοσύνη γιατί αυτό το έγκλημα δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και θα πρέπει ν' απαντηθούν, όπως έχουν ήδη ζητήσει γονείς και συγγενείς των θυμάτων, δια μέσου του δικηγόρου τους, σε σχέση με τις ενέργειες που προέβλεπε ο κρατικός σχεδιασμός για καταστάσεις όπως αυτές που συνέβησαν εκείνη την " Μαύρη Δευτέρα" στο Μάτι.

Ερωτήματα όπως:

1. Εάν υπήρξε ειδικό σχέδιο (πέραν του «Ξενοκράτη») αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο, και εάν εφαρμόστηκε.
2. Εάν εγκαίρως είχαν καθαριστεί οι δρόμοι κ.λπ.
3. Εάν είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες.
4. Εάν υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί, γεμάτοι με νερό και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
5. Εάν την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις περιφέρειες που ήταν σε κίνδυνο και εν προκειμένω στην Αττική, σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και τον βαθμό επικινδυνότητας και εάν η ίδια Γενική Γραμματεία παρακολούθησε και ήλεγξε την εκτέλεση της απόφασης αυτής.
6. Εάν ύστερα από το έγγραφο αυτό ενεργοποιήθηκαν η περιφέρεια και οι δήμοι, με τα ειδικά γραφεία της Πολιτικής Προστασίας (περιφέρειας και δήμων).
7. Εάν συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα, τόσο της Περιφέρειας Αττικής (ΣΟΠΠ), όσο και των οικείων δήμων (ΣΤΟ) και εάν ενεργοποιήθηκαν αμέσως υπό την αντίστοιχη προεδρία του περιφερειάρχη και του δημάρχου.
8. Εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας.
9. Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν τους κινδυνεύοντες κατοίκους ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους, κάτω από το πανικό τους και χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.
10. Εάν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων. Αρμόδιοι δε είναι, σε επίπεδο Περιφέρειας, ο οικείος Περιφερειάρχης και σε επίπεδο Δήμου ο κάθε Δήμαρχος. Επομένως, οι ευθύνες της Περιφέρειάς Αττικής είναι τεράστιες, όπως και του Δήμου Μαραθώνας για την τραγικότητα της κατάστασης και για το θάνατο των δύο ως άνω ανθρώπων μας.
11. Εάν ρυθμίστηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις καιόμενες περιοχές.
12. Εάν έγινε ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων και ιδίως των εθελοντικών οργανώσεων και των ιδιωτών, και επίσης εάν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σχετικά μηχανήματα των ιδιωτών, τα οποία θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένα από πριν.

Οι Αρμόδιοι θα απαντήσουν σε αυτά όπως οφείλουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο Ελληνικός Λαός περιμένει συνταγματικά και συγκροτημένα να δώσει την δική του απάντηση στις Εκλογές. Ίσως τότε να επανελέγξουν την κυνικότητα και την αλαζονεία που έχει αποτυπωθεί στα πρόσωπά τους. Εκτός αν τελικά ήταν από πάντα το ανήθικο πλεονέκτημα μίας Δημοκρατίας που οι Αριστεροί την χρησιμοποίησαν όχι προς όφελος των Ελλήνων αλλά για την προσωπική τους ανέλιξη και εξουσία.

Τελικά αυτό είναι και το αληθινό τους πρόσωπο αποτυπωμένο σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας από τους Θεσμούς, την οικονομία έως τα αποκαΐδια της ζωής όλων μας που στοιχειώνουν το μέλλον μας. Γιατί η ζωή προχωρά μόνο όταν υπάρχει αλήθεια και όχι λήθη και λησμονιά όπως έντεχνα προσπαθούν να πετύχουν. Το Μάτι και η συμπεριφορά τους θα είναι ο ιστορικός τους κόλαφος για την κυνικότητα που έδειξαν Γιατί όλα τα συγχωρεί ο Έλληνας αλλά όχι την ανηθικότητα και την απανθρωπιά που δυστυχώς για αυτούς αρκετοί επέδειξαν στο ζήλο τους να υπερασπιστούν καταστάσεις που από μόνες τους προέδιδαν την πλήρη ανικανότητα τους.

*Η Βίκη Νάκου είναι Ιστορικός, Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνίας Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.