*Του Νίκου Καραγιαννακίδη

Χθες το βράδυ ενώ επιστρέφαμε στο σπίτι, αντιλήφθηκα δίπλα στο Ναό της του Θεού Σοφίας (Αγίας Σοφίας) είκοσι νεαρούς "να την έχουν πέσει" σε μια παρέα φοιτητών που επέστρεφαν από το συλλαλητήριο της Βεργίνας, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Τους είδα να τους αρπάζουν την τσάντα με τις ελληνικές σημαίες και τα πανό τους. Τι θλίψη! Στη χώρα -που γέννησε τη Δημοκρατία- τα παιδιά αυτά με τις σημαίες στα χέρια να μην μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και άνεση, διατηρώντας διαφορετικές ιδέες από κάποιους άλλους... "αριστερόστροφους φασίστες". Να μην μπορούν να κάνουν μία στάση για νερό, καφέ ή μπύρα, με το φόβο... επίθεσης από τα φασισταριά της υποτιθέμενης κυβερνητικής ή μη αριστεράς!

Στον ίδιο δρόμο για το σπίτι, σκεπτόμενος πάντα την απαξίωση της Δημοκρατίας, έφτασα στη Ροτόντα. Κοίταξα τριγύρω μου και το βλέμμα μου συνάντησε αλλοδαπούς, νέους και μεγαλύτερους, ρακένδυτους και "καλοντυμένους" με ή χωρίς φάκελο στην αστυνομία. Βαποράκια και "πρεζέμποροι" είχαν κάνει μία ακόμη φορά κατάληψη όλων των κοινόχρηστων δημόσιων - δημοτικών χώρων. Δηλαδή -σκέφθηκα πάλι με ένα "πικρό" μειδίαμα στα χείλη- πληρώνω δημοτικά τέλη και φόρους αλλά ούτε εγώ, ούτε το παιδί μου, ούτε οι φοιτητές με ελληνικές σημαίες στα χέρια μπορούν να χαρούν, να περπατήσουν, να διασχίσουν αυτούς τους χώρους; Κι εδώ "άφαντη" η Δημοκρατία;

Κάποια στιγμή φθάσαμε στο σπίτι άνοιξα τον υπολογιστή, έγραψα ένα ακόμη υπόμνημα για φίλο-πελάτη και στη συνέχεια μπήκα να δω και την "κοινωνία της οθόνης". Κι εκεί τα ίδια. Θλίψη και στενοχώρια. "Eίδα" φίλους και παιδιά φίλων που μετανάστευσαν τα τελευταία τρία χρόνια γιατί η χώρα εκτός από οικονομική κρίση απέκτησε και κρίση αξιών και μια... χυδαία καθημερινότητα που τους έπνιγε. Μίλησα στο facebook για αυτά κι άλλα. Μετά σταμάτησα να σκέπτομαι, άρχισε να πονάει το κεφάλι μου... Ένιωσα λίγο καλύτερα όταν ο γιος μου είπε "μπαμπά άσε τα παιχνίδια των μεγάλων και παίξε μαζί μου, να εδώ τη φάρμα των ζώων...". 

*Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος