Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

Έκπληκτος διαβάζω τις τελευταίες ημέρες στον τύπο την τοποθέτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κατά του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου και κατά της αποφάσεως του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα, αλλά και με την απόφαση να αναβληθεί η σχετική τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα. 

Οι λόγοι που επικαλούνται οι νεολαίοι είναι ότι δήθεν ο Μητροπολίτης της πόλης μας είναι εκπρόσωπος του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας μιας και κηρύττει κατά της ομοφυλοφιλίας και του Ισλάμ και των προσφύγων, ενώ του προσάπτουν τους πνιγμούς των προσφύγων καθώς και ότι υποδέχτηκε και τον αρχηγό της ΧΑ στην Μητρόπολη.

Για να πω την αλήθεια, έχει τύχει να ακούσω πάμπολλες φορές τον κ. Άνθιμο σε διάφορα κηρύγματά του, και η διαπίστωσή μου είναι ότι ουδέποτε είπε κάτι παραπάνω ή παρακάτω από την επίσημη θέση της Εκκλησίας και της Χριστιανικής διδασκαλίας σε σχέση με την ομοφυλοφιλία.

Όσον αφορά στις παρελάσεις περηφάνειας, είναι δικαίωμά του (πρωτίστως, όμως, υποχρέωσή του) να διαφωνεί, όπως φυσικά, το δικαίωμα αυτό το έχει και κάθε πολίτης, και αντίστοιχα είναι δικαίωμα του καθενός να το δηλώνει και να το διαδηλώνει, όπως αντίστοιχο είναι το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων να το δηλώνουν και να το διαδηλώνουν. Αυτό απαιτεί η ελευθερία της άποψης και η Δημοκρατία μας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό και τους μετανάστες οι θέσεις του δεν απέχουν από τις θέσεις της σοβαρής και υγιούς πολιτικής σκέψης της χώρας μας και της Ευρώπης. Απεναντίας, για τους γνωρίζοντες είναι τεράστιο το έργο της Εκκλησίας και σε αυτό το ζήτημα. Υπενθυμίζω δε, ότι στην Ευρώπη ακούγονται από εν ενεργεία Κυβερνήσεις όντως μισαλλόδοξες απόψεις, ενώ όλοι σχεδόν οι γείτονές μας έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Ωστόσο, αυτό το οποίο με κάνει κι εξανίσταμαι είναι το με πόση ευκολία αυτά τα νέα παιδιά, που είναι ενταγμένα στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθενται τόσο αδίστακτα και προσπαθούν με κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία που τους δίδεται να στιγματίσουν ηθικά έναν άνθρωπο, ο οποίος είτε τους αρέσουν οι ιδέες του και τα πιστεύω του είτε όχι, τα τήρησε καθόλη την διάρκεια της ζωής του. Αν δεν τα τηρούσε, τότε ναι, θα μπορούσαν να του προσάψουν κάτι. Σήμερα στόχος τους είναι ο Άνθιμος, αύριο σίγουρα θα στοχοποιήσουν κάποιον άλλον που δεν ταιριάζει με τα πιστεύω τους, τα οποία τίθεται το εύλογο ερώτημα, αν τα γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Αυτά, λοιπόν, τα πρόσωπα, την ίδια στιγμή που υβρίζουν τον Μητροπολίτη, όχι μόνον δεν διαμαρτύρονται, αλλά αντίθετα εξυμνούν τον αρχηγό του κόμματός τους, ο οποίος εν μιά νυκτί ρευστοποίησε στο εσωτερικό κι εξωτερικό της χώρας μας, κάθε (πτωχευμένη) ιδεολογία τους, ενώ ουδεμία ανακοίνωση εξέδωσαν όταν σε ένα βράδυ η συμπαθέστατη Μπέτη χρίστηκε καθηγήτρια Πανεπιστημίου σε στημένο διαγωνισμό, παρέλκει δε να αναφερθώ στον έτερο ηγέτη τους Πάνο Καμένο, ο οποίος, αν δεν τον κατάλαβαν είναι ο πραγματικός ηγέτης τους (ναι, αυτός που φιλά την χείρα του κ. Άνθιμου). Τίθεται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα, όταν ακολουθούν αυτά τα πρόσωπα και τις πολιτικές τους, αυτοί οι περισπούδαστοι νεολαίοι δεν νοιώθουν τον σκοταδισμό που υπηρετούν; Δεν νοιώθουν την χυδαιότητα που εμπεριέχεται στο ψέμα που καθημερινά αυτά τα πρόσωπα τους ταΐζουν, το οποίο ψέμα με τόση έπαρση υπηρετούν; Δεν νοιώθουν ιδεολογικά προδομένοι;

Η απάντηση είναι φυσικά όχι σε όλα (όπως στο “δημοψήφισμα”).

Προφανώς, οι ίδιοι έχουν αυτοπροσδιορίσει τον εαυτό τους ως νεολαία κλακαδόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ευελπιστεί έναν διορισμό στο δημόσιο και προφανώς όλα τα άλλα είναι ασήμαντα για αυτούς. Αυτοί, δηλαδή, που είναι οι πραγματικοί σκοταδιστές της κάθε ιστορικά κοινωνίας, αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους, έρχονται σήμερα και κουνάνε το δάκτυλο και απαιτούν από το Πανεπιστήμιο, το οποίο εκχυδαΐζουν με τις απόψεις τους και την ιδεολογία τους, να μην ανακηρύξει τον Μητροπολίτη Άνθιμο σε επίτιμο διδάκτορα επειδή δήθεν είναι σκοταδιστής και μισαλλόδοξος, την ίδια ακριβώς στιγμή που οι ίδιοι δηλώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο και σκοταδιστές και μισαλλόδοξοι. Και όλα αυτά σε έναν χώρο, ο οποίος είναι άσυλο ιδεών και στον οποίον, αν ενθυμούμαι καλά, ηττήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές και αποτελούν και μειοψηφία.
Το υπόλοιπο του προβλήματος βρίσκεται στην τοπική πολιτική και πνευματική ηγεσία, η οποία όλως περιέργως σιωπά και δεν ξεσηκώνεται με αυτά που ζούμε.

Πιστεύω, ότι, όταν επιτέλους γίνει η σχετική εκδήλωση, κάθε σώφρων πολίτης της πόλης μας, είτε του αρέσει είτε όχι και είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτά που πρεσβεύει ο Μητροπολίτης της πόλης μας, θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση ενός αυτοδιοίκητου οργάνου όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

*Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.