Του Τάσου Ασλανίδη*

Σε μια Ελλάδα που αργοπεθαίνει υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι. Αναφέρομαι στον τρόπο που διαχειρίστηκαν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο μάνατζέρ του το θέμα που προέκυψε με την ερώτηση του δημοσιογράφου Ρήγα Δάρδαλη.

Για όσους δεν γνωρίζουν το συμβάν: ο δημοσιογράφος της Cosmote TV, Ρήγας Δάρδαλης, βρέθηκε στην συνέντευξη τύπου του προπονητή των Warriors, Steve Kerr, και έθεσε ερώτηση για το All Star Game. Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε: «Mιας και χρησιμοποιήσατε τη λέξη οξύμωρο. Είναι οξύμωρο που ο Αντετοκούνμπο είναι μαύρος Έλληνας κι αν μοιάζει με τον Ντουράντ».

Τον Δάρδαλη δεν τον γνωρίζω προσωπικά όμως έχω ακούσει τα καλύτερα για τον επαγγελματισμό του και τον χαρακτήρα του από δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ. Οι ίδιοι μου είπαν ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν κατάφερε να αποδώσει σωστά το νόημα της ερώτησης που είχε σκεφτεί να θέσει.

Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο Δάρδαλης έκανε την ερώτηση και δεν μπορεί να την πάρει πίσω. Ζήτησε συγγνώμη από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και παραδέχτηκε ότι η ερώτηση ήταν ατυχής.
Εστιάζω στα όσα ακολούθησαν. Η ερώτηση χαρακτηρίστηκε αβίαστα ρατσιστική και ο δημοσιογράφος μπήκε στο ίδιο τσουβάλι με τους χρυσαυγίτες και τον Χίτλερ. Γέμισε το διαδίκτυο με φτηνά κείμενα που «σταύρωναν» τον δημοσιογράφο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι «ψόφοι» έδιναν και έπαιρναν. «Να τιμωρηθεί παραδειγματικά». «Να τους πνίγουμε πριν μεγαλώνουν». «Να τον σκοτώσουμε όπως τον αρχηγό της ΚΚΚ».

Σε μια Ελλάδα που αργοπεθαίνει, το μίσος περισσεύει. Άνθρωποι φτηνοί, χωρίς αρχές και ιδανικά, ξερνάνε παντού τη μαυρίλα της ψυχής τους. Και παρασέρνουν με τη ανήθικη συμπεριφορά τους όλους εκείνους τους απαίδευτους και εύκολα χειραγωγήσιμους χαρακτήρες που υπάρχουν γύρω μας. Και έτσι η δολοφονία προσωπικοτήτων γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κι εμείς που δεν αντιστεκόμαστε γινόμαστε συνένοχοι.

Πως ζητάς με τόση ευκολία τον θάνατο ενός ανθρώπου; Τον γνωρίζεις; Γνωρίζεις την οικογένειά του; Γνωρίζεις τα κίνητρά του; Γνωρίζεις τις επιπτώσεις που θα έχει στην ψυχοσύνθεσή του η βάναυση κριτική σου; Γνωρίζεις πόσο πάλεψε για να φτάσει μέχρι εδώ; Του έδωσες μια ευκαιρία; Τι συμβαίνει στο μυαλό σου;

Η αντίδραση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του μάνατζέρ του ήταν υποδειγματική. Ο Γιάννης αγκάλιασε τον δημοσιογράφο και του είπε να ξεχάσει το γεγονός. Ο μάνατζερ του αθλητή, Γιώργος Πάνου, δήλωσε: «Χτες έγινε από έναν εξαίρετο δημοσιογράφο μια άστοχη ερώτηση. Όλοι μας έχουμε κακές στιγμές στην επαγγελματική μας καριέρα». Οι δυο τους έγιναν ασπίδα για να προστατεύσουν τον Δάρδαλη. Έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους σε μια Ελλάδα που είναι βουτηγμένη στο μίσος. Υποκλίνομαι στην μεγαλοψυχία τους.

Αντιστάσου στα σημεία των καιρών. Ακολούθησε το παράδειγμα του Γιάννη και του Γιώργου. Περιθωριοποίησε τους μολυσμένους πνευματικά ανθρώπους. Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από την χυδαιότητά τους. Το εύκολο είναι να τους αφήσεις να σε παρασύρουν. Το δύσκολο είναι να αντισταθείς. Να είσαι σίγουρος ότι στο τέλος το καλό θα κερδίσει.

*Ο Τάσος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και δημιουργός της ιστοσελίδας thestival.gr.