Του Τάσου Ασλανίδη*

Όχι πως μια συγγνώμη θα πάρει πίσω την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που κινήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα αλλά τουλάχιστον θα δείξει ότι ο πρώτος πολίτης της πόλης έχει συναίσθηση της ανικανότητας που επέδειξε η διοίκησή του στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Χθες το βράδυ βρέθηκα στο σταθμό των εκχιονιστικών οχημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Άγιο Παύλο. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας μου είπαν ότι όντως το αλάτι πάγωνε αλλά βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν καλύψει το χιόνι τους δρόμους.

Ως φαίνεται, κάποιος στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Θεσσαλονίκης ολιγώρησε και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο για χιλιάδες οδηγούς που διαπίστωσαν ότι κεντρικές οδικές αρτηρίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας ήταν δυσκολοδιάβατες έως αδιάβατες λόγω χιονιού.

Στις 2 το μεσημέρι βρισκόμουν στην παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος του Λευκού Πύργου. Χρειάστηκε να περάσουν δύο ώρες για να φτάσω στην οδό 25ης Μαρτίου. Στη διάρκεια της διαδρομής σκεφτόμουν πως αν κάποιος χρειαστεί μεταφορά με ασθενοφόρο ή νιώσει αδιαθεσία μέσα στο αυτοκίνητό του είναι χαμένος από χέρι. Φτάνοντας στην οδό Καλλιδοπούλου επαληθεύτηκα. Ο οδηγός ενός ασθενοφόρου μάταια προσπαθούσε να κινηθεί ανάμεσα στα άλλα αυτοκίνητα, γλιστρώντας στο χιόνι, για να φτάσει στον προορισμό του. Πίσω του ένα φορτηγάκι γραφείου τελετών. «Θα μας πεθάνεις ρε Μπουτάρη πριν την ώρα μας» αναφώνησε ο οδηγός του διπλανού αυτοκινήτου. Είμασταν ήδη σταματημένοι πέντε λεπτά περιμένοντας να προχωρήσουν οι μπροστινοί.

Δήμαρχε στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας έδωσες εξετάσεις και απέτυχες. Δεν αξίζουν στους Θεσσαλονικείς δικαιολογίες τύπου «πάγωσε το αλάτι, μπόρα είναι θα περάσει». Οφείλεις στους πολίτες της Θεσσαλονίκης μια συγγνώμη.

*Ο Τάσος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και δημιουργός της ιστοσελίδας thestival.gr.