“Θα τον κλείσουν φυλακή, να μου το θυμάστε”

|
THESTIVAL TEAM

Του Δημήτρη Καμπουράκη*

Το είπα από τηλεοράσεως, ήδη την πρώτη μέρα υπογραφής τού μνημονίου: «Γιατί ο Παπανδρέου αναλαμβάνει μόνος του…

τέτοια ευθύνη; Γιατί δεν πάει σε εκλογές με βάση τα νέα στοιχεία της οικονομίας ή γιατί δεν καλεί τη ΝΔ που –όπως λέει μας έφερε ως εδώ- να πάρει κι αυτή το κόστος μιας τόσο σκληρής πολιτικής; Τρελός είναι;»

Οι απαντήσεις που ελάμβανα τότε (για να μην ξεχνιόμαστε) ήταν ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα ήταν μια   καταστροφική γελοιότητα, ότι η ΝΔ ήταν ένα διαλυμένο κόμμα με μηδενικό κύρος  και ότι αυτό που προείχε ήταν να μη βουλιάξει η χώρα μέσα σε μια νύχτα, από τη νιρβανική χλιδή στην απόλυτη χρεωκοπία.

Τότε εγώ φώναζα, πάντα από τηλεοράσεως: «Φυλακή θα τον κλείσουν τον Γιώργο, να μού το θυμάστε. Εδώ θα είμαστε…» Οι συνομιλητές μου χλεύαζαν τη ζοφερή μου πρόβλεψη την οποία συνέχιζα να επαναλαμβάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα, στηριγμένος όχι σε γνώση κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων, αλλά στην κοινή λογική και στη γνώση της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Δεν ήξερα τον τρόπο που θα γινόταν αυτό, ήμουν όμως βέβαιος για τον στόχο.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, μέσω του κ. Πεπόνη. Είναι η πρώτη σοβαρή απόπειρα. Αν δεν ευοδωθεί, θα ακολουθήσουν κι άλλες, να είστε βέβαιοι. Δεν τοποθετούμαι (ακόμα) επί της ουσίας του ερωτήματος «πρέπει ή δεν πρέπει να παραπεμφθεί το δίδυμο Γ. Παπανδρέου και  Γ. Παπακωνσταντίνου;» καθώς έχουμε καιρό μπροστά μας να αρθρογραφήσουμε. Δεν θεωρώ επίσης προαπαιτούμενη την αντίστοιχη παραπομπή Κ.Καραμανλή και Γ. Αλογοσκούφη (κάτι που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ) αν και κατά τη γνώμη μου, εφόσον το ειδικό δικαστήριο ανοίξει τις πόρτες του θα έπρεπε να το κάνει για όλους μαζί.

Ας εξετάσουμε την υπόθεση αυτόνομα και ως έχει υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο οικονομικός εισαγγελέας διερεύνησε μια πιθανή τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο 2010, σύμφωνα με τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά που εργαζόταν στην υπηρεσία αυτή. Κάλεσε μάρτυρες, αυτοί αναφέρθηκαν σε ονόματα πολιτικών, οπότε ως όφειλε ο κ. Πεπόνης έστειλε τον φάκελο στη βουλή. Ως εδώ όλα σύννομα και λογικά. Ουδέν μεμπτόν.

Διαβάζοντας όμως τα ονόματα των μαρτύρων που κάλεσε ο κ. Πεπόνης, στις μαρτυρίες των οποίων στηρίζεται η πιθανή ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων για τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος, ξαφνικά όλα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Διότι αυτή δεν είναι δικογραφία, είναι πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται στις μαρτυρίες του πρώην συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου συνταξιούχου συνταγματολόγου κ. Κασσιμάτη, του πρώην νομάρχη του ΠΑΣΟΚ και νυν καθηγητή του Παντείου κ. Μαριά, του πρώην υποδιευθυντή της ΝΔ και μετέπειτα ειδικού επί των συντάξεων κ. Ρωμανιά και της συναδέλφου πρώην βουλευτίνας επί Καραμανλή κ. Βούλτεψη. Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, αλλά –συμπαθάτε με- έχουν τόση σχέση με τα στοιχεία του ελλείμματος, όση έχω εγώ με την αστροναυτική.

Μπορεί να φτιάχνουν μια εξαίρετη πρωινή εκπομπή τού φίλου μου του Παπαδάκη ή του φίλου μου του Αυτιά (πράγμα που κάνουν καθημερινά σχεδόν), αλλά για τη διόγκωση του ελλείμματος δεν έχουν ιδέα. Τι τους κάλεσε να πουν ο Πεπόνης; Γιατί δεν κάλεσε και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη; Η γνώμη του επί του συγκεκριμένου θέματος, θα είχε την ίδια βαρύτητα μ’ αυτή των υπολοίπων.

Είπαμε, θα τον κλείσουν μέσα τον Γιώργο, αλλά ας το κάνουν με λίγο στυλ.

*Ο Δημήτρης Καμπουράκης είναι δημοσιογράφος

Πηγή: protagon.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.